Reducere/scutire de la plata impozitului pentru românii care adoptă câini comunitari (Document)
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Impozite și taxe / Foto: Freepik
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă prin care se propune reducerea sau chiar scutirea de la plata impozitului pentru o anumită categorie de români. 

Este vorba despre "propunerea legislativă privind acordarea unor facilități fiscale sub forma unor reduceri/scutiri de la plata impozitelor pentru familiile și persoanele care adoptă câini comunitari". Iată ce precizează iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului: 

Proiectul de lege supus dezbaterii şi adoptării îşi propune rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, precum şi a penuriei adăposturilor destinate
acestora. De-a lungul timpului, România a fost zguduită de o serie de tragedii petrecute din cauza animalelor părăsite pe străzi, victimele fiind numeroase, de la copii foarte mici, la vârstnici lipsiţi de apărare, dar şi persoane tinere. Cu toate că din bugetele naţionale şi locale se alocă anual sume imense pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, aceste cheltuieli publice nu sunt în măsură să diminueze numărul câinilor fără stăpân, atât al celor de pe străzi, cât şi al celor din adăposturile statului.

Miile de sesizări ale cetăţenilor deranjaţi de prezenţa animalelor în spaţiile publice, indiferent de localitate, fie din oraşe sau din cele mai îndepărtate sate, sunt în majoritate covârşitoare rămase nerezolvate. Realitatea a relevat că autorităţile locale nu au reuşit să colaboreze activ cu ONG-urile care se ocupă de adopţiile câinilor comunitari, astfel încât numărul românilor care ajung la spital muşcaţi de maidanezi este în continuă creştere.

Proiectul poate fi consultat aici şi aici.

Când însă se ajunge la moartea unor copii nevinovaţi, nu există scuze pentru nimeni şi nicio persoană sau autoritate publică nu trebuie să fie exonerată de vina perpetuării până la paroxism a acestor situaţii incredibile. Pe de altă parte, autorităţile locale trebuie determinate să se implice
mai mult în găsirea unor spaţii pentru câinii comunitari, în condiţiile în care legislaţia stipulează că amenajarea adăposturilor pentru câinii fără stăpân reprezintă o obligaţie legală a consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, potrivit art. 2 alin.(l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, (...) adăposturi pentru câinii fără stăpân,
respectiv pentru acei câini care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice.”

Este imperios necesar să rezolvăm cu celeritate aceste situaţii, care au avut deseori consecinţe extreme, dramatice, soldate cu pierderi de vieţi
omeneşti nevinovate. Amânarea la nesfârşit a unor soluţii radicale nu va face decât să determine adoptarea altor variante de compromis, care însă nu vor fi în măsură nici să mulţumească populaţia, nici să aducă liniştea mult dorită.

 

"Măsură sustenabilă"

 

 

"Reducerea la plata impozitului pentru românii care adoptă câini este o măsură sustenabilă, rolul acesteia fiind de a majora exponenţial numărul
cetăţenilor care intră în posesia unui astfel de animal pe cale legală. O decizie simulară a luat Primăria din comuna italiană Misterbianco, printr-o iniţiativă inedită care vizează îmbunătăţirea vieţii animalelor şi a locuitorilor. Astfel, oamenii din această localitate care adoptă câini abandonaţi, aflaţi în clădiri municipale sau în adăposturi de animale, vor fi scutiţi de suma de 200 de euro pe an din taxele de salubrizare. Prin această măsură, autorităţile îşi propun să încurajeze adopţia câinilor pentru a reduce costurile adăposturilor şi 'recompensează familiile care adoptă cu o
binemeritată reducere a taxelor locale', după cum a justificat Consiliul Local.

De asemenea, cu aşa-numitul 'Bonus pentru golirea canisei'. Consiliul Local din Misterbianco îşi propune „să ajute prietenii cu patru picioare”, a declarat Marco Corsaro, primarul acestei comune din sudul Italiei, cu aproximativ 50.000 de locuitori.

Conform organizaţiilor pentru drepturile animalelor, în Italia sunt abandonaţi în fiecare an aproximativ 50.000 de câini şi 80.000 de pisici. Reducerea face parte din măsurile adoptate în favoarea cetăţenilor, prin intermediul 'concesiunilor care îmbină inovaţia şi bunul simţ', a adăugat primarul Corsaro.

O propunerea asemănătoare a existat şi în municipiul Giurgiu, unde autorităţile locale doresc introducerea unor facilităţi fiscale persoanelor care
adoptă patrupezi din adăpostul Primăriei, pentru a rezolva corespunzător gestionarea problemei câinilor fără stăpân. în prezent, legislaţia în vigoare nu interzice, dar nici nu permite expres acest lucru, fiecare Primărie, prin intermediul unor Hotărâri ale Consiliilor Locale, fiind în măsură să decidă ce fel de reduceri sau scutiri acordă şi pentru ce anume, lista facilităţilor fiscale fiind prezentată distinct în articole speciale din Titlul IX al Codului Fiscal", se mai arată în document.

 

"Eforturi bugetare reduse"

 

"Raportat la cheltuielile primăriilor cu costurile anuale presupuse de întreţinerea unui câine, respectiv cu deparazitarea, sterilizarea şi hrana, deducerile acordate persoanelor care adoptă câini la plata impozitelor locale pe bunurile deţinute în proprietate, prevăzute prin prezenta propunere legislativă, va avea consecinţe pozitive inclusiv din punct de vedere bugetar, autorităţile locale urmând să realizeze economii substanţiale. În România sunt însă foarte mulţi câini abandonaţi, astfel încât procesul de adopţie este dificil, dovadă fiind faptul că anul trecut în Bucureşti au fost adoptaţi doar 1.249 de căţei, atât din adăposturile ASPA, cât şi prin intermediul târgurilor şi evenimentelor organizate în acest sens.

Evident, cele 'cinci libertăţi' ale animalelor, respectiv de a nu suferi de foame şi de sete; de a fi ferite de disconfort; de a nu suferi dureri, leziuni şi boli; de a manifesta un comportament firesc şi de a nu suferi de frică sau de stres, sunt departe de a fi respectate în România. Animalele de companie se simt protejate, în siguranţă şi confortabil doar alături de proprietarii lor, astfel încât reducerea la pata impozitelor pentru cei care adoptă câini va contribui esenţial la reducerea numărul câinilor comunitari, precum şi la majorarea locurilor din adăposturi destinate acestora.

Eforturile bugetare presupuse de aplicarea acestei propuneri legislative sunt foarte reduse în comparaţie cu cheltuielile statului pentru adunarea câinilor de pe stradă şi găzduirea lor în spaţii special amenajate. Potrivit Legii 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, 'Consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câinii fără stăpân'.

De asemenea, aceeaşi lege stipulează că „în vederea reducerii populaţiei de câini fără stăpân, autorităţile administraţiei publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene pot asigura din bugetul local subvenţionarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activităţi, conform legislaţiei în vigoare, cu unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii", explică iniţiatorii proiectului de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel