Reforma pieței energiei electrice din UE. Furioasă, Franța pune un termen

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care este argumentul Parisului
Care este argumentul Parisului
Parisul se va folosi de "toată greutatea ei politică" în negocierile dificile care încep la Bruxelles pentru reformarea pieței europene a energiei electrice, a anunțat ministrul economiei, Bruno Le Maire.

Guvernul francez dorește să decupleze prețurile la electricitate de cele la gaze până în această vară, adică pune un termen de șase lunii, ceea ce pune presiune asupra Comisiei Europene, relatează Le Figaro.

Franța a anunțat că va fi intransigentă în negocierile delicate care se deschid la Bruxelles pentru reformarea pieței energiei electrice. Refuzăm să permitem ca prețul energiei electrice să fie dictat de prețul gazului", a explicat Bruno Le Maire la o conferință de presă. ”Vom pune în balanță toată greutatea noastră politică”, a atras el atenția.

Această reformă, solicitată de mult timp de Paris, ar trebui să vadă lumina zilei în acest an, dacă cele 27 de state membre reușesc să ajungă la un acord în această chestiune. Comisia Europeană s-a angajat să prezinte o propunere înainte de sfârșitul primului trimestru. Între timp, schimburile de păreri, de replici, uneori aprinse, din dialogul dintre statele membre se înmulțesc, ceea ce explică "izbucnirea” ministrului francez al economiei și tonul categoric al Parisului. 

Războiul schimbă înțelegerea

Pentru Franța, miza acestei reforme este deosebit de mare. Pe piețele europene, prețul cu ridicata al energiei electrice este determinat în principal de costul marginal al celei mai scumpe surse de producție, care este de obicei reprezentată de centralele electrice pe bază de gaz. Această concepție de piață a fost menită să încurajeze dezvoltarea energiei regenerabile. Nu a fost o problemă de ani de zile.

Astăzi însă, "războiul a schimbat datele problemei, la fel și tranziția ecologică", a amintit ministrul. Creșterea prețurilor la gaze, provocată de Vladimir Putin începând cu 2021, a împins prețurile la electricitate la niveluri fără precedent. Franța consideră că acest mecanism este incorect, deoarece gazele naturale generează doar o parte foarte mică din energia electrică (o medie de aproximativ 7%), care este în mare parte nucleară. "Este o problemă de justiție", spune o sursă din executivul de la Paris.

Chiar cu riscul unui conflict

Prin urmare, Parisul solicită o decuplare, astfel încât prețul energiei electrice să nu mai fie determinat în acest mod. Guvernul face presiuni asupra Comisiei Europene: dorește ca reforma să fie adoptată "în termen de șase luni", potrivit aceleiași surse. "Acest lucru nu este negociabil. Avem mijloacele de a ne asigura că alegerile noastre sunt respectate", a declarat sursa, care nu exclude "intrarea în război" în cazul în care pozițiile franceze nu vor fi respectate.

Franța se poate baza pe anumite țări pentru a o susține. Începând cu Spania și Portugalia, care au beneficiat, de asemenea, de o derogare începând de anul trecut pentru a decupla prețurile la gaze și electricitate în țările lor. Acest lucru a fost posibil fără a perturba prea mult piața europeană, deoarece rețelele energetice din Peninsula Iberică nu sunt foarte bine conectate la restul continentului.

Obținerea unei majorități

De asemenea, Grecia adoptă o poziție similară cu cea a Franței, la fel ca și Belgia și alte țări din Europa Centrală care produc energie nucleară. Însă alții sunt reticenți, inclusiv nume grele ale UE, precum Germania și Țările de Jos. Germania nu se opune în mod oficial reformei", spune Ministerul pentru Tranziție Energetică. Multe țări sunt interesate să se îndrepte în această direcție. Este foarte posibil să se obțină o majoritate solidă în rândul celor 27 de state membre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel