Reforma pieței energiei electrice promite dezbateri cu scântei în UE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Bruxelles-ul urmează să prezinte pe 14 martie o propunere legislativă care vizează reducerea prețurilor și, în același timp, încurajarea investițiilor în energia verde. Cele 27 de state membre ale UE au punct de vedere diferite când vine vorba despre instrumentele care urmează să fie puse în aplicare.

Este următoarea problemă spinoasă de pe masa de lucru a Comisiei Europene: Europa este pe cale să intre în miezul dezbaterilor privind reforma pieței energiei electrice. O mișcare majoră care promite să reașeze cărțile politicii energetice europene.

Complexă și mult politizată, această reformă are ca scop reducerea tarifelor, sprijinirea europenilor în eforturile lor de decarbonizare a sistemelor de electricitate și asigurarea aprovizionării. Nu va fi ușor.

Decuplarea gazului și a electricității

UE dorește să decupleze prețurile la gaze de cele la electricitate - modelul actual al pieței europene -, în condițiile în care creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze din 2021, impusă de Vladimir Putin, a împins, în ultimul an, prețurile la energie electrică la niveluri fără precedent.

În culise, dezbaterile dintre guverne și experți s-au încins deja. Comisia Europeană urmează să își dezvăluie propunerea legislativă - o directivă care va fi transpusă de fiecare stat membru - pe 14 martie. Consultarea publică tocmai s-a încheiat, ea fiind o condiție prealabilă pentru orice lege europeană.

La Bruxelles, interlocutorii strâng din dinți când subiectul este abordat. "Vedem deja poziții foarte divizate între statele membre, ceea ce va deveni următorul subiect fierbinte al Comisiei", spune, cu îngrijorare în glas, un înalt funcționar european, rezumând un sentiment larg împărtășit.

Poziții foarte divergente

În urmă cu câteva zile, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos au avertizat, într-o lungă scrisoare în care și-au enumerat propunerile, împotriva unei reforme prea profunde și prea grăbite. "Orice reformă care trece dincolo de simplul obiectiv al unor ajustări punctuale ale cadrului existent ar trebui să fie susținută de o evaluare aprofundată a impactului și nu ar trebui să fie adoptată în regim de criză", au scris țările semnatare.

Luni, vicecancelarul german Robert Habeck a mai pus o piesă în această mașinărie, cerând Bruxelles-ului să o ia mai încet. "Nu ar fi o idee bună ca intervenții de amploare pe piață să se facă dintr-o dată", a spus el, susținând că o reformă profundă a pieței ar putea fi "lansată cu toată viteza doar după alegerile europene" din 2024.

Franța pledează pentru urgență

La sfârșitul lunii ianuarie, Franța a pledat, dimpotrivă, pentru urgență prin Bruno Le Maire, ministrul Economiei, somând Bruxelles-ul să vină cu o reformă în termen de șase luni...

Dezbaterile s-au calmat în ceea ce privește obiectivele politice și economice majore, cum ar fi controlul volatilității prețurilor sau garantarea vizibilității pentru investitorii în energiile regenerabile", a anunțat o sursă europeană bine informată. Acesta se va concentra asupra instrumentelor care vor fi utilizate pentru a pune în aplicare reforma.

Unul dintre punctele de blocaj este extinderea utilizării contractelor pe termen lung în Europa pentru a realiza stabilizarea prețurilor cu contracte bazate pe costurile reale de producție a energiei. Printre acestea se numără așa-numitele "contracte pentru diferență" (CFD), care presupun stabilirea unui preț pentru energia electrică produsă, și "contractele de achiziție de energie" (CAE), care sunt încheiate între o companie de utilități și un producător de energie electrică.

Impozit pe profiturile excedentare

Franța și Spania fac presiuni pentru implementarea CAE-urilor pentru producătorii de energie regenerabilă și nucleară. Însă acest lucru ridică probleme extrem de complexe.Caracterul obligatoriu sau opțional al instrumentelor pe care Comisia Europeană le-ar putea include în propunerea sa legislativă, una dintre principalele "matrici" ale reformei, este, de asemenea, un subiect de dezbatere între cele 27 de state membre.

La fel ca și ipoteza prelungirii impozitului pe profiturile excedentare ale companiilor energetice, una dintre măsurile de urgență legate de criza energetică, care a fost pusă în aplicare la sfârșitul anului trecut.

Problemele energetice au devenit foarte sensibile în Europa de la invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la întreruperea livrărilor de gaz rusesc. Cele 27 de state membre s-au dezbinat în 2022 din cauza unui plan de plafonare a prețurilor la gaze. Reforma pieței energiei electrice promite în mod clar dezbateri la fel de aprinse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa. Foto: pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik

pixel