Se apucă din nou de treabă la Răstolița! Hidrocentrala prinde viață după 35 de ani
Guvernul dă undă verde reluării...
Este concluzia la care a ajuns Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), potrivit căreia Comisia nu a făcut o evaluare a impactului pe care noile reguli îl vor avea asupra competitivității. Organizația este de părere că aceste norme vor lovi cel mai puternic asupra întreprinderilor mici și mijlocii.
Răspunsul Comisiei
„Orice modificare a sistemului nostru de stimulente va afecta în mod egal companiile din UE și pe cele din străinătate care vând medicamente în UE și, prin urmare, nu ar dezavantaja companiile europene”, a venit replica unui reprezentant al Comisiei Europene.
S-au mutat deja
Medicamentele sunt principalul contributor la excedentul comercial al UE, cu exporturi în valoare de 235 de miliarde de euro în 2021. Potrivit EFPIA, micile companii specializate în biotehnologie s-au mutat deja în Statele Unite și China. Comisia a propus scurtarea perioadei în care un nou medicament rămâne sub brevet pentru a accelera vânzarea de medicamente generice mai ieftine.
Timpi de evaluare
De asemenea, se dorește reducerea timpilor pentru evaluarea științifică și autorizarea noilor medicamente de la 400 la 180 de zile. Revizuirea prevede, de asemenea, măsuri în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii, cum ar fi sistemele de reducere a redevențelor sau de scutire și reglementări favorabile pentru medicamentele împotriva bolilor rare.
Ultimii ani contează
Lars Fruergaard Jorgensen, director general al Novo Nordisk, consideră că timpi mai scurți de aprobare nu vor permite unei companii farmaceutice să-și recupereze investițiile în dezvoltarea și comercializarea noilor molecule. „Dacă elimini unul, doi sau trei ani de exclusivitate, elimini vârful vânzărilor. Când lansezi un produs, ai o contribuție negativă la profit pentru că investești mai mult în marketing, vânzări (...) Doar în ultimii ani îți poți amortiza investiția”, a explicat Lars Fruergaard Jorgensen.
Trei țări vor fi cele mai afectate
Compania daneză Novo Nordisk a devenit prima capitalizare din Europa de la lansarea medicamentelor Wegovy și Ozempic, care accelerează pierderea în greutate și ajută pacienții cu diabet. Novo Nordisk a investit deja mai mult în prezența sa la Boston, a spus Lars Fruergaard Jorgensen.
„În anumite cazuri, medicamentele nu vor mai fi dezvoltate în Europa”, a avertizat el, adăugând că în Statele Unite se aplică o singură procedură de aprobare, în timp ce în Uniunea Europeană, aceasta diferă de la o țară la alta. Germania, Belgia și Franța ar fi cel mai greu afectate de regulile propuse, a spus EFPIA, citând un studiu comandat de Dolon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul dă undă verde reluării...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Miercuri seară, Donald Trump a...