Regina Marii Britanii decide data Brexitului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Suverana și-a făcut un obicei din a-și răsplătii agajații muncitori cu cadouri care mai de care mai speciale
Suverana și-a făcut un obicei din a-și răsplătii agajații muncitori cu cadouri care mai de care mai speciale
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a dat citire luni priorităţilor guvernului conservator condus de Boris Johnson, începând cu ieşirea ţării din Uniunea Europeană la 31 octombrie, un nou acord cu blocul comunitar şi o serie de reforme interne menite să câştige sprijinul alegătorilor în perspectiva scrutinului anticipat care se prefigurează, transmit Reuters şi AFP.

'Discursul reginei', aşa cum este numit, a fost scris pentru suverană de către guvern şi prezintă în detaliu proiectele de legi pe care acesta şi le propune pentru anul care urmează.

Discursul şi notele care l-au însoţit trec în revistă peste 20 de proiecte de legi, inclusiv cele necesare pentru punerea în aplicare a unui acord pentru Brexit, pentru care Londra desfăşoară negocieri de ultim moment cu liderii UE în această săptămână.

Care sunt cele 5 variante de Brexit

'Prioritatea guvernului meu a fost întotdeauna să asigur ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie', a declarat suverana, în discursul rostit în Camera Lorzilor, conform tradiţiei la reunirea parlamentului.

'Guvernul meu intenţionează să lucreze pentru un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, bazat pe comerţ liber şi cooperare prietenească', a continuat ea, făcându-se ecoul prim-ministrului.

Printre planurile guvernului se află un nou sistem de imigraţie post-Brexit, reforme în domeniul justiţiei penale, modificări în sistemul de sănătate şi promisiunea de suplimentare a investiţiilor publice pentru stimularea creşterii economice.

'Oamenii au obosit de lâncezeală, blocaj şi aşteaptă schimbarea. Şi nu vor să mai aştepte pentru a vedea Brexit-ul realizat', afirmă Boris Johnson într-o declaraţie scrisă care a însoţit discursul.

Brexit:Cetățenii UE fără statut de ședere vor fi deportați

Însă viitorul politic al lui Johnson şi capacitatea sa de a implementa o agendă de guvernare sunt incerte. Prim-ministrul conduce un guvern minoritar şi nu a reuşit să câştige nici măcar un singur vot în parlament de când a preluat puterea în iulie. Toate partidele vor alegeri anticipate, dar se contrazic asupra datei acestora. Laburiştii, principala formaţiune de opoziţie, au acuzat că regina a fost folosită pentru a promova un manifest electoral al Partidului Conservator.

'Ceea ce avem în fapt este o emisiune electorală de partid de pe treptele tronului', a declarat duminică liderul laburist Jeremy Corbyn într-un interviu pentru Sky News.

Discursul va fi urmat de câteva zile de dezbateri, la finalul cărora va fi supus aprobării prin vot. Deşi nu este vorba oficial de un vot de încredere în guvern, dezbaterile ar putea fi folosite pentru a destabiliza şi mai mult poziţia premierului. În această perioadă marcată de incertitudine, ministrul de finanţe Sajid Javid a anunţat luni că la data de 6 noiembrie va prezenta 'primul buget după ieşirea din UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel