Regula americanilor pentru PENSII mari: "100 minus vârsta"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Totul se realizează investind cu cap
Totul se realizează investind cu cap
Noi, singuri, trebuie să ne facem propria pensie privată, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, într-un eveniment de educaţie financiară adresat elevilor . 

"Vă imaginaţi că mâine împliniţi 65 de ani şi vă pensionaţi. Imaginaţi-vă câţi euro aţi avea nevoie pe lună ca pensie privată în plus faţă de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare îşi pune în minte o sumă, în euro, pe lună. Am să vă dau un exemplu: să zicem că eu mi-aş propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe lună, înmulţim cu 12 ca să vedem câţi euro avem într-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese că am nevoie de 1.200 de euro, într-un an. Această sumă de 1.200 de euro o înmulţim cu 20 şi în cazul meu îmi dă o sumă de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privată în plus faţă de ce îmi dă statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui să o strângeţi, la suma pe care voi v-aţi propus-o să o aveţi ca pensie privată, în momentul în care vă pensionaţi. Einstein spunea: "Cine înţelege puterea dobânzii compuse o încasează, cine nu o înţelege, plăteşte". Ar fi bine să o înţelegeţi. Nu există elev de liceu din Marea Britanie care să nu cunoască această regulă. Este o regulă pe care o învaţă, de fapt, în şcoala generală", a afirmat Anghel.

Preşedintele BVB a punctat, totodată, că pentru a economisi o sumă de bani, pe lună, este nevoie de respectarea unor reguli de bază şi de o optimizare a cheltuielilor.

Citește și Oficial BVB: Elevii învață multe, dar nu și ceea ce este util în viață

"Faptul că e o sumă mare, trebuie să vă dea de gândit că această sumă o puteţi obţine numai pe perioade lungi de timp. Deja când veţi avea primul salariu, ar fi bine să vă gândiţi dacă trebuie să puneţi ceva deoparte. Regula lui 20 mai spune că, în mod normal, ar trebui să economisiţi 20% din veniturile voastre, pe care le încasaţi lună de lună. Nu puteţi face asta? Trebuie să optimizaţi cheltuielile. Sunt nişte reguli de bază, nu sunt complicate, nici nu trebuie să avem aşteptări false şi cred că este esenţial, din ce în ce mai mult, să ne bazăm pe noi, nu pe altcineva că ne va ajuta când ne vom pensiona. Noi singuri trebuie să ne facem propria pensie privată, din propriile investiţii, investind cu cap, nu păstrând banii în conturi de salarii sau de economii, care au o dobândă sub inflaţie. În America, unde există o piaţă de capital mult mai dezvoltată, există regula "100 minus vârsta". Deci, dacă voi aveţi 20 de ani, 100 minus 20 de ani înseamnă că 80% din plasamentele mele, din ce aş putea eu să investesc, ar trebui să investesc pe bursă, în acţiuni, nu în depozite bancare, nu carduri de salarii, nu conturi de economii. Pentru un american, aşa este regula", a menţionat Lucian Anghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel