Reguli mai permisive în UE privind datoria publică şi deficitul bugetar
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Calcule / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Gură de oxigen pentru ţările UE care nu reuşesc să depăşească dificultăţile financiare. 

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni reguli noi, definitive, care controlează nivelul datoriei publice pe care o țară UE poate acumula și dimensiunea deficitului bugetar permis, a declarat președinția belgiană, conform DPA.

"Legea nouă va îmbunătăți semnificativ cadru existent și va oferi reguli eficiente și aplicabile pentru toate statele membre. Acestea vor garanta finanțele publice și durabile, vor accentua reformele structurale și investițiile pentru a stimula creșterea și crearea de locuri de muncă în UE", a declarat ministrul belgian al Finanțelor, Vincent Van Peteghem.

Adoptarea de către statele membre luni a fost ultimul pas necesar pentru ca noile norme fiscale să intre în vigoare, după votul din Parlamentul European săptămâna trecută.

Noile reguli păstrează limitele privind datoria și deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai multă flexibilitate țărilor pentru a-și negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la șapte dacă adoptă reforme și investiții.

De asemenea, sunt stabilite ținte comune de reducere pentru a asigura că ajustările nu sunt amânate. Țările care depășesc limita datoriei trebuie să își reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an atunci când aceasta depășește 90% din PIB și cu jumătate de punct dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5% pentru a avea o rezervă la care să poată recurge în vremuri de criză.

Comisia Europeană va monitoriza dacă țările respectă traseul de ajustare și poate depune o plângere dacă nu este cazul.

Reforma reduce cuantumul sancțiunilor, care va fi de 0,05% din PIB o dată la șase luni dacă nu acționează pentru a-și corecta abaterile, dar prevede o aplicare mai automată a acestora pentru a evita repetarea situației actuale, în care amenzi atât de mari încât, practic, nu au fost folosite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel