Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Prin O.U.G. nr. 156/2024 s-au modificat prevederile art. 128 al Legii învățământului superior nr. 199/2023, referitor la modul de acordare a facilităților la transportul studenților pe calea ferată. Astfel, în cursul anului 2025, studenții beneficiază de 90% reducere la transport pe calea ferată numai pe distanța dintre domiciliu și localitatea unde se află unitatea de învățământ.
Implementarea prevederilor art. XXIX alin. (1) din O.U.G nr. 156/2024 a avut ca urmare reducerea contravalorii călătoriilor efectuate de către studenți, respectiv reducerea gradului de mobilitate al acestora.
Pentru a se putea pune în aplicare prevederile art. XXIX alin. (1) din O.U.G nr. 156/2024 sunt necesare modificări și completări ale Normelor Metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru studenți.
În prezent operatorii de transport feroviar de călători, cât și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se confruntă cu o mulțime de petiții/solicitări ale studenților care locuiesc în localități nedeservite de stații de cale ferată, studenți care locuiesc în afara țării și care nu pot beneficia de reducere la transport pentru deplasarea între localitățile de domiciliu sau de frontieră și localitatea unde se află unitatea de învățământ superior. Astfel, studenții aflați în aceste situații se pot considera discriminați în virtutea dispozițiilor art. 1 alin. (2) al Legii nr. 199/2023 a învățământului superior, cu modificările și completările ulterioare, explică Executivul.
Normele metodologice trebuie să includă prevederi referitoare la modul de acordare al facilităților la transport pentru studenți, respectiv distanțele pe care pot circula aceștia, inclusiv pentru cazurile studenților care locuiesc în localități nedeservite de stații de cale ferată ori nu pot să circule pe calea ferată pe întreaga distanță cu un singur operator de transport feroviar.
Prin intermediul modificărilor propuse la normele metodologice se urmărește eliminarea oricărei discriminări a studenților în ceea ce privește alegerea distanței de circulație astfel încât studentul să poată ajunge in localitatea unde se află unitatea de învățământ.
Menționăm că proiectul de hotărâre se află în categoria documentelor care pot fi aprobate de către guvernul interimar, întrucât potrivit art.110 alin.(4) din Constituția României, republicată și art. 37 alin.(3) din OUG nr. 57/2019, se încadrează în categoria actelor necesare pentru administrarea treburilor publice.
Noile norme pot fi studiate aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...