Relații bilaterale SUA/China/UE: Spre o nouă paradigmă. Analiză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Trebuie acționat ferm! /FOTO: Freepik
Trebuie acționat ferm! /FOTO: Freepik
În timp ce UE pare să amâne până după alegerile europene luarea unei decizii privind vehiculele electrice din China, dar problema relațiilor economice bilaterale dintre cele trei zone economice trebuie abordată dintr-o perspectivă mai largă. 

Iar așa cum subliniază numeroși analiști, pentru a evita un război comercial, în condițiile în deja se confruntă cu un război militar în Ucraina, Europa trebuie să renunțe la naivitate și să aplice strict principiul reciprocității. 

Context

Cele trei zone economice (Statele Unite, China, Uniunea Europeană) reprezintă împreună aproape două treimi din PIB-ul mondial. Aflate într-o etapă de reconfigurare, relațiile lor bilaterale vor fi decisive pentru viitorul economic al acestor zone dar și pentru întreaga economie mondială.

Europa este atacată, practic, din toate părțile: de Rusia la nivel militar, de China la nivelul mașinilor electrice, a panourilor fotovoltaice și nu numai, ba chiar de Statele Unite prin Inflation Reduction Act (IRA, cu subvențiile ei masive). Europa trebuie să răspundă, dar fără a declanșa un război comercial. Cea mai simplă și mai rapidă soluție este să aplice, pur și simplu, reciprocitate în relațiile comerciale.

Odată cu creșterea tensiunilor geopolitice și comerciale, fiecare dintre aceste puteri economice caută să-și dezvolte independența strategică în diverse domenii: tehnologic, industrial, alimentar, digital, sănătate, energie, militar. Totuși, această căutare a autonomiei implică în mod evident regionalizarea producției. Este ceea ce China impune de multă vreme cu Joint Ventures-ului ei, iar  Statele Unitecu IRA. Europa trebuie acum să urmeze exemplul.

Sectorul auto, ca model

Sectorul auto, strategic și mai vizibil decât multe altele, ar putea servi drept model pentru toată producția strategică (mașini electrice, baterii, panouri fotovoltaice etc.). Ideea nu este de a refuza aceste produse, surse de progres, ci de a sprijini aceste tranziții și creșterea competențelor Europei, protejându-și industria și asta într-un cadru echitabil: cel al reciprocității. În orice caz, așa crede Stéphane FAURE, expert în evaluări geostrategice.

Reciprocitatea

În ceea ce privește China, reciprocitatea trebuie să fie piatra de temelie, spune, la rândul său, Kevin Thozet, de la  Carmignac. Europa ar trebui să aplice imediat aceleași reguli impuse de China companiilor europene: taxe vamale echivalente, constrângeri privind locația producției, obligații de a trece prin asociații în participație deținute la maximum 50%, restricții privind proprietatea străină, cote de producție, transferuri de tehnologie. Ideea nu este de a depăși ceea ce face China, ci pur și simplu de a răspunde în oglindă. O soluție corectă, rapidă și de netăgăduit, păstrând sistemul productiv european fără un război comercial frontal, într-o logică a concurenței loiale. 

Sfârșitul naivității

Dacă relația bilaterală dintre Statele Unite și China pare să fie scrisă cu bariere vamale din ce în ce mai mari, cu IRA și America first, Europa se află sub atacul industriei, unul dintre atuurile sale istorice în timp ce se află și ea într-o situație de dependență vizavi de Statele Unite la nivel militar, energetic, tehnologic și digital. Fără un răspuns echivalent la IRA și fără reciprocitate a constrângerilor, sectoare-cheie precum industria europeană vor slăbi. În fața  Stateore Unite, Europa trebuie să renunțe la naivitate și să ceară o relație economică corectă și echilibrată, bazată pe autonomie strategică și reciprocitate respective.

O nouă lume multipolară

Pentru Europa, a se baza pe aplicarea strictă a reciprocității ar avea un dublu merit: acela de a proteja, pe de o parte, împotriva invaziei chineze, cât, pe de altă parte, împotriva efectelor IRA americane. Într-adevăr, din punct de vedere macroeconomic, strategiile americane și chineze converg: protecția pieței interne, investiții publice masive și dezvoltarea supracapacității industriale care amenință concurenții europeni. Această soluție ar împinge toți actorii economici globali, inclusiv americani și chinezi, să investească și să producă masiv în Europa pentru a accesa piața europeană. Această mișcare de deglobalizare și regionalizare a lanțurilor valorice (America de Nord, China, Europa) va duce cu siguranță foarte probabil la un regim mai inflaționist. Cu toate acestea, departe de a fi o problemă, o inflație moderată în jur de 3% până la 4% ar fi de fapt de preferat pentru a rezolva dezechilibrele actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel