Relocările se accelerează, fie că e vorba de Europa sau de Statele Unite

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Analizând planurile de producție / FOTO: Freepik
Analizând planurile de producție / FOTO: Freepik
Privite, la început, ca o decizie de forță majoră, aceste operațiuni vor prinde viteză în următorii ani. 

Inițiată în Europa și în Statele Unite de la criza de sănătate provocată de pandemia de coronavirus, relocarea întreprinderilor industriale și manufacturiere amenință să remodeleze, practic, întreg tabloul producției mondiale, susține un studiu semant de experții firmei de consultanță Capgemini.

„Am fost surprinși de amploarea fenomenului de relocare, de reindustrializare, practic, în toate țările analizate de noi și în toate sectoarele studiate”, a comentat Etienne Grass, director executiv al Capgemini Invent, filiala franceză a firmei de consultanță, unul dintre autorii lucrării de cercetare.

Potrivit sondajului, valoarea totală a investițiilor planificate de companiile care activează în 13 sectoare industriale din 11 țări pentru a-și consolida capacitatea de producție fie ”acasă”, fie într-o țară vecină, a crescut la 3.400 de miliarde de dolari pentru următorii trei ani (februarie 2024-februarie 2027), după ce a ajuns la 2.400 de miliarde de dolari în ultimii trei ani (ianuarie 2021-ianuarie 2024).

Aceste investiții sunt echivalente cu 8,7% din cifra de afaceri a companiilor în cauză. „Este un procent cu adevărat considerabil”, subliniază domnul Grass.

Pentru sondajul său, Capgemini a chestionat în februarie 1.300 de seniori manageri ai unor grupuri industriale cu o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de dolari, răspândiți în Statele Unite, Germania, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Olanda și Suedia.

Patru motive

Primul dintre cele patru motive invocate pentru a justifica această vastă mișcare de deglobalizare: căutarea unei mai mari rezistențe a liniilor de aprovizionare.

1. După penuria de mărfuri legată de disfuncționalitățile apărute în lanțurilor de producție sau de transport în timpul crizei de sănătate, prima prioritate citată de 70% dintre producătorii intervievați este „asigurarea controlului și securității lanțului lor de aprovizionare”, a explicat Grass.

2. Urmează tensiunile geopolitice (Ucraina, Orientul Mijlociu etc.) invocate de 63% dintre respondenți.

3. Al treilea motiv, bifat de 55% dintre participanții la sondaj, este legat de sustenabilitate și de dorința de a reduce emisiile de CO2.

4. Nu în cele din urmă, puțin mai puțin de jumătate (49%) dintre manageri explică motivația prin stimulente financiare și politici publice de reindustrializare desfășurate în țările lor.

În studiu, companiile franceze apar cu proiecte de investiții pentru eindustrializare în valoare de aproximativ 340 de miliarde de dolari între 2023 și 2026. Proiectele germane se ridică la 673 de miliarde de dolari, iar cele din Statele Unite la 1,4 trilioane de dolari.

„Legat de PIB, efortul de reindustrializare al Franței (13% din PIB) este de aproape trei ori mai mare decât cel al Statelor Unite (5%)”, adaugă domnul Grass. Efortul german (20% din PIB) este de patru ori mai mare. Și asta, în ciuda vastului plan de reducere a inflației (IRA) anunțat de guvernul Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel