Renault și-a asigurat susținerea sindicatelor din Franța. Ce se întâmplă în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aangajamentele companiei au convins sindicatele
Aangajamentele companiei au convins sindicatele
Unii lideri de sindicat din Franţa văd planul directorului general al Renault, Luca de Meo, de a scinda afacerea şi a atrage investiţii la divizia de vehicule electrice, ca un pas pozitiv pentru a ţine pasul cu transformările din industria auto, transmite Bloomberg.

Liderii de sindicat se vor întâlni vineri cu directorii Renault pentru a continua discuţiile privind planul de a separa activităţile din domeniul vehiculelor cu motoare pe combustie de cele dedicate vehiculelor electrice. Producătorul automobilelor Zoe caută să convingă partenerul de alianţă Nissan Motor să investească în divizia Ampere - specializată pe producţia de vehicule electrice, care ar urma să fie anul viitor listată la Bursa de la Paris, în funcţie de condiţiile de pe piaţă. De asemenea, negocierile se concentrează şi pe reducerea participaţiei pe care Renault o deţine la Nissan.

"Renault vrea să atragă investiţii de zece miliarde de euro în Ampere şi acesta este un lucru pozitiv. Atragerea unor astfel de investiţii nu va fi uşoară, dar este pe deplin în conformitate cu eforturile directorului general de a face compania să opereze mai degrabă ca un start-up, ca Tesla", a explicat Jean-Francois Nanda, reprezentant al CFTD, al doilea mare sindicat de la Renault.

Angajamentul ferm al Renault

Luna trecută, Renault a anunţat reorganizarea afacerii sale. Producătorul auto francez şi grupul chinez Geely au ajuns la un acord privind lansarea unei societăţi mixte, deţinute în mod egal, care va furniza motoare pe combustie şi tehnologie hibridă brandurilor pe care le deţin, precum şi altor companii auto. Decizia a sporit îngrijorările privind locurile de muncă.

Consultările cu sindicatele sunt cerute conform reglementării din Franţa pentru ca Renault să efectueze separarea. Alte negocieri vor urma în zilele următoare, atât în Franţa cât şi peste hotare, a precizat joi un purtător de cuvânt.

Renault s-a angajat să menţină toate locurile de muncă din Franţa, susţine Nanda.

Ampere va avea sediul în Franţa şi aproximativ 10.000 de angajaţi. Societatea mixtă din domeniul vehiculelor cu motoare pe combustie înfiinţată cu Geely, care va avea denumirea Horse, va avea sediul în afara Franţei şi aproximativ 19.000 de angajaţi pe trei continente.

Alte sindicate sunt mai puţin cooperante. Un sindicat mai mic, CGT, critică separarea Ampere, care răspunde "unei logici financiare". Sindicatul CFE-CGC, de la fabrica Renault din Guyancourt, face presiuni pentru a afla mai multe detalii privind efectele asupra locurilor de muncă. Luna trecută, când a fost întrebat de o posibilă reducere a forţei de muncă, şeful Renault a dat asigurări că reorganizarea "nu este un exerciţiu de restructurare".

"Acesta este un exerciţiu de dezvoltare. Nu suntem aici să propunem un plan de reducere a forţei de muncă. Din contră, cred că există potenţiale oportunităţi pentru a crea slujbe, locuri de muncă cu valoare ridicată", declara în noiembrie Luca de Meo.

Preşedintele Jean-Dominique a avut o sesiune de întrebări şi răspunsuri pentru a-i linişti pe angajaţii din România, în timpul vizitei de două zile de la mijlocul lunii octombrie. Alţi oficiali, cum ar fi directorul de inginerie de la Renault, Gilles Le Borgne, au vizitat din noiembrie fabricile din Spania, Brazilia şi România, pentru a le da angajaţilor mai multe detalii. 

Citește și:

Renault şi Nissan ar putea anunţa în decembrie un potenţial acord de restructurare a alianţei

Renault şi Nissan sunt aproape de finalizarea planului prin care luna viitoare vor anunţa la Londra un potenţial acord de restructurare a alianţei lor, deşi cei doi producători auto încă negociază condiţiile, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, a declarat marţi pentru Reuters că "este încrezător" că producătorul auto francez va ajunge la un acord cu partenerul său nipon Nissan privind viitorul alianţei lor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 43% dintre acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault - Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile. Renault ar dori ca Nissan să investească în viitoarea sa divizie de vehicule electrice, în timp ce Nissan vrea ca Renault să îşi reducă participaţia pe care o deţine la constructorul nipon, de la 43% până la 15%. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel