Renault şi Nissan ar putea anunţa în decembrie un potenţial acord de restructurare a alianţei

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Renault. Foto: Mike - Pexels
Renault. Foto: Mike - Pexels
Renault şi Nissan sunt aproape de finalizarea planului prin care luna viitoare vor anunţa la Londra un potenţial acord de restructurare a alianţei lor, deşi cei doi producători auto încă negociază condiţiile, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, a declarat marţi pentru Reuters că "este încrezător" că producătorul auto francez va ajunge la un acord cu partenerul său nipon Nissan privind viitorul alianţei lor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 43% dintre acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault - Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile. Renault ar dori ca Nissan să investească în viitoarea sa divizie de vehicule electrice, în timp ce Nissan vrea ca Renault să îşi reducă participaţia pe care o deţine la constructorul nipon, de la 43% până la 15%.

Ambele părţi continuă negocierile, susţin sursele.

Deşi încă nu s-a ajuns la un acord, Renault şi Nissan au schiţat planuri privind viitorul alianţei, unul dintre ele urmând să fie prezentat în 7 decembrie la Londra. În 5 decembrie este programată o întâlnire la Paris, la care vor participa directorii generali ai Renault, Nissan şi Mitsubishi.

Dacă va fi nevoie de mai mult timp pentru negocieri, şefii s-ar putea întâlni după o săptămână, iar după finalizarea discuţiilor un anunţ ar putea fi făcut la Londra, susţin sursele.

Senard nu a dorit ă comenteze în privinţa momentului când se va ajunge la un acord, în timp ce reprezentanţii Nissan au spus că nu comentează speculaţiile, iar oficialii Mitsubishi au refuzat să comenteze.

Împărţirea drepturilor de proprietate intelectuală este unul din subiectele care îngrijorează Nissan, au precizat sursele.

Luna aceasta, Renault a anunţat reorganizarea afacerii sale. Producătorul auto francez şi grupul chinez Geely au ajuns la un acord privind lansarea unei societăţi mixte, deţinute în mod egal, care va furniza motoare pe combustie şi tehnologie hibridă brandurilor pe care le deţin, precum şi altor companii auto. De asemenea, Renault intenţionează anul viitor să listeze divizia specializată pe producţia de vehicule electrice.

Nissan şi Renault negociază intens, în scopul clarificării unei game complexe de probleme, inclusiv revizuiri juridice şi de reglementare, obiectivul fiind de a ajunge la un acord până la mijlocul lunii decembrie, susţin sursele.

Acestea adaugă că Mitsubishi nu va lua o decizie dacă va investi separat în divizia de vehicule electrice a Renault, până când Nissan nu va finaliza discuţiile cu producătorul auto francez. 

Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor

Noua hotărâre stabilește noi reguli privind parametrii de etichetare a anvelopelor introduse pe piață, pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri, de vehicule, precum și pentru furnizorii de servicii de stocare.

De asemenea, prin această nouă reglementare se urmărește asigurarea cadrului național privind sancțiunile și mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 pentru (așa cum sunt definite ele în Regulament) pentru:

furnizorii de pneuri,

distribuitorii de pneuri,

furnizorii de vehicule și distribuitori de vehicule,

furnizorii de servicii de stocare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel