Avem petrol suficient până la perioada de tranziție, a spus omul de afaceri în interviul acordat jurnalistului Bogdan Chirieac. ”Rămâne acum de văzut, pentru că recomandările Comisiei Europene prevăd anul 2030 ca moment de răscruce, mai exact să renunțăm la producțiile de țiței și trebuie să începem, practic, să luăm în considerare abandonarea zăcămintelor de țiței pentru conversia pe petrol sintetic și energia alternativă venită din gaze. Ați văzut că, în ceasul al 12-lea, gazele au fost declarate mai puțin poluant”, a amintit Gabriel Comânescu..
El a arătat că ”în noua conjunctură generată de situația din Ucraina, acest element de tranziție poate antrena o altă discuție privind închiderea zăcămintelor de petrol, de gaze, de cărbune și tranziția spre energie verde, dar, uitându-ne, astăzi, cu ce avem faptic în recomandările Uniunii Europene, anul 2030 este elementul de răscrucem să închidem. Așa că nu trebuie să ne mai uităm foarte mult să țintim după petrol și gaze. România are încă rezerve pentru a-și continua acest tranzit spre 2035”, a adăugat președintele GSP. Pentru el, anul 2035 pare un termen mult mai realist.
Marea poluare
În ceea ce privește trecerea la mașini electrice și pe hidrogen, ”România mai are ceva drum de parcurs, a subliniat Gabriel Comănescu. Pentru că, a explicat el, ”și aici este o tranziție în trepte. Parcul de hidrogen va trece în tranziție motoarele navale, fluviale și motoarele din circuitul public, adică transportul public, care va fi prima parte de generale, pentru că este și cel mai poluant. Marea poluare nu vine de la autovehiculele, automobilele de stradă, ea vine de la camioane, autobuze, motoarele navale și de aviație. După aceea vin autoturismele private”, a enumerat specialistul.
Gabriel Comănescu spus că România are mari rezerve de gaze naturale care nu sunt explorate și nici exploatate.
Omul de afaceri a spus că ”sunt zăcăminte de gaze în pământul României. Dar nu s-a făcut nimic. În afară de zăcământul de la Caragele. În rest au fost câteva tentative printre care cea a grupului Shell în Transilvania, care s-a închis cu o mare necunoscută. Nu știm ce rezultate au avut acele explorări”.
Președintele GSP a mai explicat că: ”Și în zona Mediașului a fost o sondă de explorare. o lucrare efectuată de compania germană Wintershall în colaborare cu Romgaz și iarăși s-a așternut tăcerea. Gurile bune vorbesc că s-au găsit gaze dar nu înțeleg de ce stăm și ne uităm”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...