Prin acest act normativ sunt stabilite diverse măsuri necesare pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Reorganizarea ANAF are ca scop principal sporirea eficienței colectării veniturilor la bugetul general consolidat și asigurarea unei coordonări integrate a activității administrației fiscale în lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale.
În cadrul acestei reorganizări, se va revizui și restructura activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Prin organizarea pe structuri județene de antifraudă fiscală, se urmărește o mai mare eficiență în desfășurarea activității, accelerarea procesului de verificare și îmbunătățirea calității controalelor.
De asemenea, se prevede dotarea adecvată a ANAF și Autorității Vămilor din România, instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, pentru a-și îndeplini responsabilitățile și misiunile stabilite prin Sistemul Național RO e-Sigiliu.
"Ce am urmărit?
În primul rând, asigurăm operaționalizarea structurilor teritoriale județene care urmăresc combaterea activităților economice ilicite.
De ce? Pentru că este nevoie să putem întreprinde permanent, la orice oră, acțiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar și în orice loc, indiferent de forma sub care se desfășoară activități economice.
Datele din RO e-Factura, RO e-Transport și RO e-Sigiliu vor ajunge în scurt timp să-și producă efectele: numărul de acțiuni operative de control ar trebui să crească exponențial. Tocmai de aceea e necesară consolidarea funcției ocupate de cei care efectuează controlul antifraudă.
Vin și cu o precizare pentru cârcotașii care sunt obișnuiți doar să critice, fără să pună vreo soluție reală pe masă: Antifrauda nu se reînființează pentru a relua vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare.
Structurile teritoriale județene ale inspecției antifrauda au un singur scop: să facă mai puternic ANAF în combaterea evaziunii fiscale și în lupta cu activitățile economice ilicite. Sunt deja destui ani în care încercăm să combatem activitatea economică ilicită din birouri. Sunt deja destui ani în care am rămas codași la colectare.
Stați liniștiti, îi avem în vedere și pe cei care nu înțeleg ce este secretul fiscal. Tot prin acest OUG am introdus reglementări noi pentru atragerea răspunderii. Avem în lucru și un cod de integritate pentru inspectorii fiscali și cei vamali. Cei care au incidente de integritate în activitatea pe care o desfășoară vor ajunge să fie aspru sancționați.
De asemenea, un alt set de măsuri curpins în OUG se referă la baza materială a ANAF. Ne asigurăm că pot să desfășoare activitățile operative cu mai multă eficiență", a transmis ministrul Boloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...
Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...
Grupaj de ştiri.
Registrul Comerţului...
Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...
Implicarea indigenilor în...
Este un proiect de hotărâre...
Banca Națională a României a...