Economia bate pasul pe loc. Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din 2025
INS a publicat datele privind...
Furnizorul național de gaze din Moldova, Energocom, a declarat că luni și marți va furniza pentru prima dată consumatorilor săi volume de testare de gaz natural lichefiat (GNL) de origine americană.
Moldova se baza aproape exclusiv pe gazul rusesc în cadrul unui acord cu Gazprom, controlat de stat, dar și-a intensificat eforturile de diversificare a resurselor după invazia Moscovei în Ucraina vecină, în urmă cu doi ani.
Energocom a precizat într-o declarație că va cumpăra GNL de la terminalul din Alexandroupolis în cooperare cu compania controlată de statul grec DEPA Commercial.
În urmă cu aproximativ un an, Energocom a inițiat colaborarea cu furnizorul grec DEPA, compania care transportă gaz natural lichefiat din SUA.
"Luni și marți, vom cumpăra 14.000 MWh de gaze naturale în fiecare zi din portul Alexandroupolis. În total, sunt aproximativ 28.000 MWh, ceea ce echivalează cu 2,6 milioane de metri cubi de gaz", a declarat Victor Binzar, directorul interimar al Energocom.
Compania a testat deja ruta de import din Grecia, cumpărând o cantitate mică de gaz în 2023.
În prezent, distribuitorii din cea mai mare parte din Republica Moldova nu mai cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria se bazează pe aceste livrări. Cantitatea totală de gaz solicitată este puțin peste 3 miliarde de metri cubi pe an.
Unul dintre principalele avantaje ale GNL-ului este ușurința sa de transport și stocare. Deoarece volumul său este mult mai mic în formă lichefiată, acesta poate fi transportat și stocat mai ușor și mai eficient decât gazul natural în formă sa naturală. Acest lucru face posibilă exportarea și importarea gazului natural pe distanțe mari, inclusiv pe distanțe intercontinentale, utilizând nave speciale pentru transportul GNL-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
INS a publicat datele privind...
Declarația unică (Formular 212)...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...
Casa Albă susține că a semnat...
Angajații din România pot...
Trump încheie vizita în Golf cu...
Grupaj de știri.
România va încasa 1,3 miliarde...
Statele Unite și Qatarul au...
Construită inițial pentru a...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...
Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...
Rusia pare determinată să se pregătească pentru o...
Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.
India analizează posibilitatea...
Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...
Contul curent al balanţei de...
Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...
Primăria Municipiului București...