„Astăzi, Moldelectrica a solicitat un acord de urgență semnat cu România. Costul energiei electrice în baza acestui acord variază între 190 și 348 de euro pe 1 MWh”, a scris Spînu pe canalul său Telegram .
În plus, viceprim-ministrul a spus că riscul opririi furnizării de energie electrică în cazul unor consumatori, din cauza penuriei în orele de vârf este încă prezent, scrie Adevarul.
Anterior, Transnistria a anunțat o reducere a furnizării de energie electrică pentru Republica Moldova, începând de luni din cauza lipsei de gaze. Conform anunțului, Moldavskaya GRES, care asigură astăzi 70% din nevoile Moldovei, va putea acoperi doar 27%. Acest lucru se va întâmpla din cauza scăderii cu 30% a livrărilor de gaze din Rusia în octombrie. La rândul său, Gazprom a explicat reducerea prin refuzul companiei ucrainene Naftogaz de a asigura tranzitul integral.
Livrările de la Moldavskaya GRES costă Moldova 62,5 dolari pe 1 MWh. Din octombrie, după încetarea livrărilor din Ucraina, 30% din nevoile republicii sunt asigurate de compania românească Hidroelectrica (Hidroelectrica). Aceasta a semnat un acord cu compania moldovenească Energocom („Energokom”), costul energiei electrice românești fiind de 88 USD pe 1 MWh.
De luni, Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică după limitarea aprovizionării sale din Ucraina și GRES Moldavskaya (Transnistria), care, la rândul său, a primit mai puțin gaz din Rusia. Autoritățile au îndemnat cetățenii țării să nu folosească lifturile și să reducă temperatura în birouri la 19 grade din cauza lipsei de gaz și electricitate.
Israelul va exporta gaze în Europa
Israelul va exporta gaze în Europa, a declarat premierul Yair Lapid, la o conferinţă de presă cu omologul său olandez Mark Rutte. Datorită resurselor pe care le are, Israelul este independent din punct de vedere energetic şi poate exporta o cantitate apreciabilă, relatează Rador.
Premierul Yair Lapid a declarat la întâlnirea cu omologul său olandez Mark Rutte că Israelul va deveni în viitorul apropiat un furnizor major de gaze pentru Europa. Între timp, trebuie găsite împreună cu europenii soluţii pe termen mediu şi lung pentru energia regenerabilă. Yair Lapid şi Mark Rutte au discutat despre cooperarea dintre Israel şi Europa ca parte a efortului de a ajuta Uniunea Europeană în criza energetică.
De asemenea, cei doi lideri au vorbit despre problema iraniană, cu accent pe protestele din Iran. Lapid şi-a exprimat aprecierea pentru femeile care luptă pentru libertate şi îşi riscă viaţa pentru drepturi fundamentale. După mai bine de un deceniu, a fost reactivat Consiliul de asociere Uniunea Europeană-Israel. Şi Olanda poate juca un rol important. În scurt timp, va fi programată întâlnirea Forumului olandez-israelian, care va consolida legăturile bilaterale, transmite sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...