Rețeaua 5G ÎNTÂRZIE în această țară. Care este MOTIVUL

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rețeaua 5G ÎNTÂRZIE în această țară. Care este MOTIVUL
Rețeaua 5G ÎNTÂRZIE în această țară. Care este MOTIVUL
Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Bulgaria a anunţat că va organiza luni o întâlnire, având drept obiectiv accelerarea introducerii reţelelor mobile 5G, după ce operatorul de telecomunicaţii Vivacom a decis să conteste în justiţie decizia acesteia de a aloca licenţe 5G fără competiţie, transmite Reuters.

La începutul acestei luni, Comisia pentru Reglementare în Comunicaţii (CRC) din Bulgaria a decis să închidă o licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 5G şi în schimb a acordat fiecăruia din cei trei mari operatori de telecomunicaţii câte o licenţă în spectrul de frecvenţă 3,6 GHz fără competiţie, după ce a revizuit dosarele de candidatură depuse de aceştia în cursul licitaţiei.

În replică, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Bulgaria, Vivacom, companie controlată de United Group, a demarat o acţiune în justiţie faţă de modul în care au fost atribuite licenţele 5G. Procedurile în justiţie ar putea dura luni şi chiar ani, ceea ce ar întârzia în mod serios dezvoltarea reţelelor 5G în Bulgaria.

"Vom avea o întâlnire pentru a căuta modalităţi prin care putem merge înainte, pentru că este în interesul naţional să urgentăm procesul, dacă este posibil. Dacă nu, va fi lăsat la latitudinea tribunalului", a declarat preşedintele CRC, Ivan Dimitrov.

Acesta a precizat că se aşteaptă ca autoritatea de reglementare să vină cu o soluţie, menţionând că şi în situaţia în care licenţele ar fi eliberate până la finele acestei săptămâni ele nu pot fi utilizate până când tribunalul nu ia o decizie cu privire la plângerea formulată de Vivacom.

Ivan Dimitrov a refuzat să dezvăluie care ar putea fi opţiunile pentru urgentarea procesului. Două surse din apropierea acestui dosar au spus însă că o soluţie posibilă ar fi organizarea unei noi licitaţii pentru licenţele 5G.

Iniţial, Comisia pentru Reglementare în Comunicaţii (CRC) din Bulgaria intenţiona să scoată la licitaţie câte trei licenţe pe 20 de ani, fiecare cu un preţ de pornire de patru milioane de leva (2,44 milioane dolari), însă la data de 10 martie a revenit asupra acestei decizii după ce a examinat dosarele de candidatură.

Vivacom a fost singura companie care şi-a exprimat interesul pentru a obţine o licenţă pentru banda de frecvenţă 3.500 - 3.600 MHz, astfel încât autoritatea de reglementare a decis că, în condiţiile în care există doar un singur ofertant, nu există motive pentru a organiza o licitaţie pentru această licenţă. În consecinţă, Vivacom a fost scos din licitaţie pentru celelalte două licenţe, astfel încât operatorul A1, parte din grupul austriac A1 Group, a rămas singurul ofertant pentru licenţa în banda 3.600 - 3.700 MHz, iar Telenor Bulgaria, deţinut de grupul ceh de investiţii PPF, singurul pentru licenţa în banda 3.700 - 3.800 MHz.

În România, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îşi propunea anterior să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G în ultimul trimestru din 2020. Cu toate acestea, la mijlocul lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, a declarat că acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul lui 2020.

La începutul lunii februarie a acestui an, ANCOM a anunţat, în Planul de acţiuni al instituţiei pentru 2021, că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.

Ulterior, Eduard Lovin a estimat că încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi lejer 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), calculat la un preţ total de pornire de 2,5 miliarde de lei, cum este specificat în proiectul Legii bugetului pe anul 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Zi marcată de incertitudine la Bursa de la București

Investitorii rămân atenți la evoluțiile macroeconomice...

ANAF / Foto: DCBusiness
E.On
Banca Națională a României
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels

Vești bune despre inflație! BNR anticipează o scădere

Totuși, traiectoria acestei scăderi este mai ridicată...

Marcel Boloș
Jurământ / FOTO: Freepik
Italia / sursa: Freepik.com
Deșeuri radioactive / FOTO: Wikipedia
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

JPMorgan Chase anunță un profit record

JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...

Abordare matematică

Fondul speculativ care a zdrobit concurența

După decesul celebrului său fondator, James Simons,...

Euro / FOTO: Freepik
Tokyo / FOTO: Wikipedia
Agenția Fitch Ratings
Vântul smulge umbrela

În Germania, important este să bată vântul!

Germania a stabilit un record după numărul de aprobări...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Iarna stimulează creșterea crererii de petrol

Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare. 

Se tem pentru afacerile lor / Foto: Freepik

Este cea mai mare spaimă a multor companii globale

Concluzia unui studiu publicat miercuri.

foto: pexels.com
Marcel Ciolacu
Tánczos Barna
foto:presidency.ro
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Șantier / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik

Prețul combustibililor la pompă mai fac un salt

Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...

Flacără la aragaz

Ce se întâmplă cu rezervele de gaze. Burduja: Un fake news!

Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...

Foto: Pexels.com

pixel