Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Linia de înaltă tensiune / FOTO: Freepik
Linia de înaltă tensiune / FOTO: Freepik
Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în acești doi ani de război. Iar atacurile rusești asupra rețelei electrice a țării s-au intensificat în ultimele săptămâni.

„Rușii vor să arunce Ucraina în beznă totală”. Este declarația șocantă pe care ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a făcut-o la o recentă întâlnire, la Bruxelles, cu omologii lui din țările UE.

Rețeaua electrică a Ucrainei a fost deja semnificativ distrusă de atacurile cu rachete din iarna anului 2022. În octombrie 2022, Rusia a inițiat o primă campanie de bombardare sistematică a infrastructurii de electricitate și de încălzire a Ucrainei, scoțând, practic, din funcțiune, jumătate din sectorul energetic al țării.

Potrivit recentului raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA), pagubele directe ar fi ajuns la 9 miliarde de dolari, în timp ce atacurile asupra infrastructurii de producere, transport și distribuție a energiei electrice ar fi provocat pagube de aproape 7,4 miliarde de dolari.

Profitând de deficitul de sisteme de apărare antiaeriană și de muniție de care a suferit Ucraina în ultimele luni, Rusia a intensificat loviturile împotriva rețelei electrice a țării: numai în perioada 22 – 29 martie, șapte termocentrale și două hidrocentrale au fost lovite de rachetele și dronele rușilor. 

Pe 11 aprilie, centrala electrică Tripilska, cu o capacitate de producție de 1.800 de megawați și situată la aproximativ 40 de kilometri sud de Kiev, a fost redusă la zero de dronele iraniene Shahed și de rachetele Kh-69. „Unsprezece rachete au fost lansate în direcția centralei termice Tripilska, de care depinde alimentarea cu energie electrică a regiunii Kiev”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la câteva zile după atac. ”Am reușit să le interceptăm pe primele șapte, dar celelalte patru au atins ținta. De ce? Pentru că nu mai aveam rachete”, a adăugat șeful statului. 

Deoarece angajamentele de sprijin material din partea aliaților Ucrainei au scăzut semnificativ în ultimul an, țara este acum vulnerabilă la bombardamentele rusești. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, nu a respins propunerea Ucrainei de a-și spori capacitatea de import a energie electrică din Rețeaua europeană a operatorilor de transport a energiei electrice ( REGRT-E).

Măsura ar permite Ucrainei să-și acopere necesarul de energie electrică în vederea iernii viitoare. Pe 11 aprilie, DTEK, cel mai mare operator privat de energie electrică din țară, a estimat că aproximativ 80% din instalațiile sale de generare a energiei au fost distruse de ruși. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel