Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Conform legislației vamale din România, vehiculele reținute în contextul sustragerii de la controlul vamal sunt păstrate pentru o perioadă de un an. Dacă acestea nu sunt ridicate de către proprietari în acest interval, autoritățile trec la valorificarea lor. Această măsură a fost stabilită pentru a gestiona situațiile în care vehiculele reținute nu sunt revendicate, ocupând spații în cadrul birourilor vamale și generând costuri suplimentare.
Conform articolului 653 din Regulamentul Codului vamal, sustragerea de la controlul vamal a produselor accizabile se sancționează cu o amendă între 10.000 și 30.000 lei, confiscarea bunurilor sustrase și reținerea vehiculului folosit la săvârșirea contravenției. Noua lege, Legea 126/2024, prevede că autoritățile vamale trebuie să identifice proprietarii vehiculelor și să-i informeze despre termenul de un an pentru ridicarea acestora. După expirarea termenului, dacă procesul-verbal de contravenție nu a fost contestat sau contestația a fost respinsă, vehiculele se consideră intrate în proprietatea privată a statului și se valorifică conform actelor normative specifice.
Cum se recuperează aceste vehicule
Pentru a recupera un vehicul reținut de la controlul vamal în România, proprietarul trebuie să urmeze anumiți pași specificați de legislația vamală. Iată pașii generali pe care trebuie să-i urmați:
Notificarea: Autoritățile vamale vor identifica proprietarul vehiculului și îl vor notifica despre reținerea acestuia.
Plata amenzii: Dacă vehiculul a fost reținut în contextul unei contravenții, va trebui să plătiți amenda impusă conform articolului 653 din Regulamentul Codului vamal.
Prezentarea documentelor: Vor trebui prezentate documentele necesare care să ateste dreptul de proprietate asupra vehiculului.
Recuperarea vehiculului: După prezentarea documentelor și plata amenzii, vehiculul poate fi recuperat de la autoritatea vamală.
Este important ca cei care se află în astfel de situații să acționeze rapid, autovehiculul poate fi recuperat timp de numai un an de la data notificării. După ce acest termen expiră vehiculul va fi considerat abandonat și valorificat de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...