Legea monedelor stabile, semnată de Trump. Piața cripto ar putea ajunge la 2 trilioane $
Criptomonedele intră oficial în...
Gigantul american din domeniul capitalului privat, Blackstone, s-a retras din consorţiul care negociază preluarea operaţiunilor TikTok din Statele Unite, potrivit unei surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.
Decizia intervine într-un context tot mai tensionat, marcat de incertitudini privind viitorul aplicaţiei în SUA, pe fondul rivalităţii comerciale tot mai dure dintre Washington şi Beijing.
Negocierile privind o posibilă preluare au fost coordonate de administraţia Trump, însă procesul a fost amânat în repetate rânduri. Blackstone intenţiona să intre în afacere ca acţionar minoritar, într-un acord condus de Susquehanna International Group şi General Atlantic, deja investitori în ByteDance, compania-mamă a TikTok.
Planul consorţiului era de a achiziţiona o participaţie majoritară în TikTok U.S., lăsând ByteDance cu un pachet minoritar. TikTok nu a oferit comentarii publice, iar Blackstone a refuzat să răspundă oficial.
Administraţia Trump a amânat deja de trei ori termenul-limită impus ByteDance pentru vânzarea operaţiunilor americane. Cel mai recent ordin executiv, semnat în luna iunie 2025, a stabilit o nouă dată: 17 septembrie 2025. Asta după ce Congresul adoptase în aprilie 2024 o lege care cere vânzarea sau închiderea TikTok în SUA până la 19 ianuarie 2025.
Mai mulţi parlamentari americani şi-au exprimat frustrarea faţă de tergiversări, acuzând Casa Albă că „sfidează legea” şi subestimează riscurile de securitate naţională pe care le presupune controlul chinez asupra aplicaţiei.
Pe lângă Susquehanna şi General Atlantic, din consorţiul american mai făceau parte KKR, Andreessen Horowitz şi, posibil, Oracle. Totuşi, nu este clar dacă toţi partenerii îşi mai menţin interesul în proiect.
O variantă luată în calcul în primăvară a fost separarea operaţiunilor TikTok din SUA într-o companie americană independentă. Însă această opţiune a fost suspendată după ce autorităţile de la Beijing au transmis că nu vor aproba o astfel de tranzacţie, considerată o reacţie la tarifele comerciale agresive impuse de administraţia Trump produselor chinezeşti.
Surse citate de Reuters susţin că TikTok dezvoltă deja o versiune separată a aplicaţiei pentru piaţa americană. În paralel, ByteDance ar analiza mai multe opţiuni pentru a răspunde presiunilor politice și comerciale din SUA, inclusiv restructurarea sau chiar vânzarea completă a operaţiunilor americane.
Retragerea Blackstone evidenţiază complexitatea şi incertitudinile care învăluie această tranzacţie. Dosarul TikTok a devenit un simbol al confruntării economice dintre SUA şi China. Potrivit sursei Reuters, preşedintele Trump ar intenţiona să discute direct cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a debloca situaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Criptomonedele intră oficial în...
Burgundy Diamond Mines a...
Vy Capital, un fond discret...
Gabriel Biriș spune că România...
Guvernul introduce articole noi...
Un seism puternic cu...
Președintele Nicușor Dan, aflat...
Prețurile petrolului au crescut...
Scandalul unei presupuse...
O excepție a fost ridicată de peste 40 de pensionari în...
Grupul american PepsiCo,...
Președintele Nicușor Dan a...
Bursa de Valori Bucureşti a încheiat şedinţa de vineri în creştere pe...
Gabriel Biriș, avocat...
Leul pierde teren în fața euro...
Suspendarea, reverificarea și...
Ministerul Agriculturii și...
Mai mulți contribuabili au...
România înregistrează cea mai...
Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...
Lucrările de construcții au...