Reuniune a comisiei pentru trecerea la euro. România are nevoie de reforme intense
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Membrii Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro au precizat, marţi, că perioada de până la adoptarea monedei euro va trebui să fie una "intensă de reforme, de dezvoltare şi modernizare pentru a se atinge pragurile de convergenţă reală". 

Potrivit unui comunicat al Guvernului o nouă reuniune a Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro a avut loc marţi, la Palatul Victoria, cu participarea preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. 

Executivul precizează că, în cadrul reuniunii, prof. univ. dr. Aura Socol a prezentat Raportul de fundamentare, un document structurat pe două paliere şi alcătuit din şapte capitole. În raport se analizează în detaliu modul în care funcţionează zona euro, cum poate influenţa acest lucru intrarea României în zona euro şi gradul de pregătire a economiei româneşti pentru implementarea acestui obiectiv. 

"În ceea ce priveşte gradul de pregătire a economiei româneşti pentru intrarea în zona euro, rezultatele cercetării arată că România a făcut multe progrese din perspectiva convergenţei", se spune în comunicat. 

Totodată, Aura Socol a prezentat trei scenarii care arată perioada în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergenţă reală şi structurală de 70%, 75%, respectiv 80%, în funcţie de două rate de creştere medii anuale: o rată de creştere de 4%, plecând de la media ratelor de creştere PIB real din perioada 2000-2017 şi o rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăţi contribuţia factorilor de producţie la creşterea potenţială şi că va implementa reforme structurale favorabile creşterii economice. 

"În cazul unei ţinte stabilite de 70% din media ZE19, România poate atinge acest nivel în 6 ani dacă înregistrează o rată de creştere medie de 4% pe an sau în 4 ani cu o rată de creştere de 5%. În scenariul în care România îşi propune să atingă 75% din media ZE19 (nivel cel mai indicat pentru economia României, după cum rezultă din Raport), aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an", se precizează în comunicat. 

Potrivit Guvernului, "pe parcursul dezbaterilor, membrii Comisiei Naţionale au subliniat calitatea ştiinţifică a Raportului de fundamentare, dar şi faptul că perioada de până la adoptarea monedei euro va trebui să reprezinte o perioadă intensă de reforme, de dezvoltare şi modernizare pentru a se atinge pragurile de convergenţă reală".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...


pixel