Reuniune de criză în Austria, după ce cancelarul Karl Nehammer şi-a anunţat demisia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Karl Nehammer / Foto: EPP / Flicker
Liderii Partidului Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, s-au reunit duminică într-o ședință de criză pentru a alege un succesor al cancelarului Karl Nehammer. Acesta și-a anunțat sâmbătă demisia, după ce încercările de a forma un guvern de coaliție fără implicarea extremei drepte au eșuat, transmite Reuters.

Prăbușirea neașteptată a discuțiilor pentru o coaliție centristă – mai întâi între trei partide, apoi între două – lasă președintele Alexander Van der Bellen cu opțiuni limitate. Coaliția ar fi trebuit să constituie un bastion împotriva Partidului Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, care a câștigat alegerile parlamentare din septembrie.

Cele mai probabile scenarii sunt acum organizarea de alegeri anticipate – în condițiile în care FPÖ, eurosceptic și apropiat de Rusia, își consolidează sprijinul – sau o schimbare de direcție, în care Van der Bellen i-ar oferi liderului FPÖ, Herbert Kickl, mandatul de a forma guvernul. Posibilitățile pentru alte soluții sau tergiversări par a fi limitate.

„Nu este o situație ușoară,” a declarat Markus Wallner, guvernatorul regiunii Vorarlberg, înaintea ședinței liderilor ÖVP. „Cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita o criză națională.”

 

Alegeri anticipate sau coaliție controversată?

Wallner s-a pronunțat împotriva unor alegeri anticipate, afirmând că acestea ar întârzia formarea unui nou guvern cu câteva luni. Liderii regionali ai ÖVP, inclusiv Wallner, au un cuvânt important în procesul decizional al partidului.

Karl Nehammer a refuzat în mod repetat, atât în campania electorală, cât și după alegeri, să colaboreze cu Herbert Kickl, descriindu-l drept un teoretician al conspirației și un risc pentru securitate. Cu toate acestea, a susținut că o parte din FPÖ este „de încredere”.

Demisia sa deschide calea ca viitorul lider ÖVP să fie mai deschis față de o coaliție cu FPÖ, partid aliat oficial cu Fidesz, formațiunea premierului ungar Viktor Orban.

 

Sprijinul în creștere pentru FPÖ

FPÖ a câștigat alegerile din septembrie cu aproximativ 29% din voturi, iar sondajele recente arată că susținerea pentru partid a crescut, distanțându-se cu peste 10 puncte procentuale de ÖVP și social-democrați.

Cele două partide, ÖVP și FPÖ, au poziții similare pe mai multe teme, în special în privința imigrației. FPÖ a acuzat chiar ÖVP că le-a „furat ideile”. Cele două formațiuni au guvernat împreună între 2017 și 2019, dar coaliția s-a destrămat în urma unui scandal de corupție.

La nivel regional, FPÖ și ÖVP colaborează în cinci dintre cele nouă landuri austriece, inclusiv în Vorarlberg, condus de Markus Wallner, considerat un moderat.

Totuși, situația politică națională diferă acum, întrucât ÖVP ar deveni pentru prima dată partener junior într-o coaliție cu FPÖ – o poziție dificilă și neatractivă pentru mulți membri ai partidului.

 

Cine va conduce ÖVP?

După speculații inițiale că Sebastian Kurz, fost lider al ÖVP și cancelar, ar putea reveni în fruntea partidului, presa austriacă a raportat că acest scenariu a fost exclus. Kurz, care a condus ultima coaliție cu FPÖ, a fost condamnat pentru sperjur.

Astfel, favoriți pentru conducerea ÖVP au rămas figuri mai puțin cunoscute, precum Wolfgang Hattmannsdorfer, noul secretar general al Camerei de Comerț, în vârstă de 45 de ani.

Mesajul FPÖ

Între timp, FPÖ și-a consolidat poziția publică, afirmând pe platforma X (fosta Twitter): „Austria are nevoie acum de un cancelar Kickl.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Contor electric
Fermieri
Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

pixel