ROBOR lovește din nou. A atins cea mai mare valoare din ultimii 11 ani
Autor: Delia Gheață | 13 mai 2022, 11:56
Indicele ROBOR se apropie rapid de pragul de 6%
Indicele ROBOR se apropie rapid de pragul de 6%
Previziunile analiștilor s-au dovedit corecte, indicele ROBOR își continuă ascensiunea. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,50% pe an, de la 5,44% cât a fost joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 7 martie 2013, când acesta s-a situat la 5,56% pe an.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,65% pe an, de la 5,59% joi, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 5,86% pe an, de la 5,79% pe an în ziua precedentă.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Citește și Adrian Vasilescu EXPLICĂ de ce a majorat BNR dobânda cheie

Comentând, recent, evoluția indicelui ROBOR, analistul Adrian Negrescu declara că, ”dacă ne uităm la țările din regiune, Polonia, Ungaria au trecut deja de 5% la dobânda de politică monetară. Iar asta înseamnă că, mai departe, ROBOR-ul și IRCC-ul vor crește, la rândul lor. Suntem deja la 5,21% cu ROBOR-ul, un nivel maxim din 2013 încoace și IRCC-ul urmează să crească și el. Din păcate, este o tendință anticipată de doi ani de zile și care va continua un an, cel puțin, de acum încolo, atâta timp cât iureșul acesta inflaționist nu se va estompa cu politici economice sănătoase, menite să calmeze acest iureș”, a spus expertul.

În privința întârzierilor la plata ratelor, Adrian Negrescu, spune că ”sunt mulți bancheri care se tem că va crește rata creditelor neperformante. Inclusiv Banca Națională estima, anul trecut, faptul că de la 3,3% cât este în prezent rata creditelor neperformante, se va ajunge la 9,9%, într-un scenariu de risc maxim. 

Într-adevăr, pe zi ce trece, oamenii reușesc din ce în ce mai greu să-și plătească ratele și, cu siguranță, vom avea foarte multe executări silite, mai cu seamă că ratele bancare, creditele bancare sunt titluri executorii. Adică nu mai ai ce să faci, decât să predai bunul (leasing-ul, case, etc) și să plătești. Din păcate asta este realitatea în care trăim. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe