ROBOR și dobânzile interbancare, în scădere pe 7 iulie 2025. Evoluția completă

Autor: Matei Ion
Data publicării:
ROBOR
ROBOR
Dobânzile pe piața interbancară au înregistrat o scădere ușoară la începutul săptămânii, în timp ce randamentele titlurilor de stat rămân ridicate, peste pragul de 7%, reflectând costurile încă mari de finanțare ale statului român.

Scăderi pe linie la ROBOR și ROBID

Potrivit datelor publicate luni, 7 iulie 2025, de Banca Națională a României (BNR), indicii ROBOR au scăzut ușor comparativ cu finalul săptămânii trecute:

  • ROBOR la 3 luni a coborât la 6,88%, față de 6,99% vineri;

  • ROBOR la 6 luni a scăzut la 7,00%, de la 7,09%;

  • ROBOR la 12 luni este acum 7,12%, față de 7,19% anterior.

Și ratele ROBID (dobânzile oferite pentru depozite atrase) au înregistrat corecții minore, indicând o ușoară relaxare a condițiilor de lichiditate în sistemul bancar.

IRCC rămâne la 5,55%, dar presiunea rămâne pe împrumuturile noi

Pentru creditele noi acordate populației, IRCC trimestrial (valabil pentru T1 2025) se menține la 5,55%. Deși valoarea este sub nivelurile ROBOR, IRCC are un decalaj de publicare, ceea ce înseamnă că următoarele actualizări vor reflecta treptat dobânzile mai ridicate din trimestrul 2 și 3.

Volum ridicat în piața interbancară, dar la dobânzi mai mici

Datele din 4 iulie 2025 arată o activitate susținută pe piața monetară, cu un volum mediu zilnic de 4,69 miliarde lei, dar cu o rată medie a dobânzii în scădere la 6,19%, comparativ cu 6,50% în luna iunie. Acest semnal sugerează o ușoară relaxare monetară în piață, cel puțin temporar.

BNR menține dobânda-cheie la 6,50%

Dobânda de politică monetară rămâne neschimbată din august 2024, la 6,50%, cu o facilitate de creditare la 7,50% și o facilitate de depozit la 5,50%. Următoarea ședință de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR este așteptată în luna august, iar piața urmărește cu atenție eventualele semnale de reducere graduală a ratei-cheie în a doua parte a anului.

Titlurile de stat: randamente constante peste 7%

Ministerul Finanțelor a atras fonduri în valoare de peste 3,1 miliarde lei la licitațiile din 7 iulie, prin emisiuni de obligațiuni scadente în 2027 și 2034. Randamentele medii de adjudecare au fost de:

  • 7,24% pentru scadența aprilie 2027;

  • 7,34% pentru scadența iulie 2034.

Aceste randamente reflectă costul ridicat al finanțării deficitului bugetar, într-un context în care România încearcă să mențină un echilibru între atragerea de lichiditate și sustenabilitatea datoriei publice.

Activitate mai scăzută pe piața valutară și în operațiunile repo

În luna iunie, tranzacțiile valutare interbancare au totalizat doar 2,24 miliarde euro, mult sub nivelul din luna mai (3,5 miliarde euro), semn că volatilitatea cursului a fost limitată. Pe piața monetară, BNR a continuat operațiunile de tip repo, dar la un volum mai redus (1,5 miliarde lei adjudecați pe 30 iunie) față de săptămânile anterioare.

Scăderea ușoară a indicilor ROBOR și stabilizarea randamentelor pe titlurile de stat semnalează o posibilă calmare a presiunilor inflaționiste și o repoziționare treptată a pieței în așteptarea deciziilor de politică monetară. Totuși, nivelurile dobânzilor rămân ridicate, atât pentru populație, cât și pentru stat, iar sustenabilitatea finanțării va depinde de capacitatea Guvernului de a implementa măsurile fiscale anunțate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...


pixel