Robotul capabil să transpire sau să tremure nu a fost inventat degeaba
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un robot botezat Andi
Un robot botezat Andi
Poate fi un robot revoluționar, deoarece, de la an la an, temperaturile cresc pretutindeni în lume. Iar vara aceasta vine de completeze lista recordurilor la capitolul caniculă, cu valori de peste 50 de grade în China și Statele Unite și foarte aproape de acest prag în Europa.

Deci, va permite Andi oamenilor să se protejeze mai bine de această vreme călduroasă greu de suportat din cauza disconfortului pe care îl crează? Posibil, este de părere publicația Science et Avenir, deoarece acest robot este capabil să respire, să transpire și chiar să tremure. Iar această mașinărie care arată exact ca manechinele folosite în testele de impact pentru a verifica siguranța mașinilor, a fost lăsat sub soarele arzător din Phoenix, în statul Arizona.

Andi poate sta ore întregi sub razele fierbinți. „Este primul manechin termic din lume care poate fi scos în mod regulat afară, pentru a măsura cantitatea de căldură pe care o primește din mediul înconjurător”, subliniază Konrad Rykaczewski, profesor de inginerie mecanică. Este, de asemenea, „un mijloc foarte realist de a măsura (...) reacția unei ființe umane la condițiile climatice extreme”. Datorită numeroșilor senzori, cercetătorii cred că, în cele din urmă, vor putea înțelege multe elemente și vor putea adapta, regândi, remodela designul urban sau spațiile domestice în funcție de cele învățate de la Andi. Fabricat din carbon epoxidic, robotul este echipat cu o rețea de senzori conectați care evaluează răspândirea căldurii prin corp.

Transpiră, dar nu se vede

Dar, mai presus de toate, sistemul său intern de răcire îi permite să respire și să „producă” transpirație. Andi este interesant din mai multe puncte de vedere, deoarece este reprogramabil la infinit și poate „crea gemeni digitali pentru a studia diferite segmente ale populației”, spune climatologul Jennifer Vanos. Datorită robotului, oamenii de știință pot simula mecanismele de termoreglare specifice fiecăruia, fie că sunt tineri, atletici, obezi sau cu o sănătate fragilă.

Dar, mai presus de toate, ar trebui să facă posibilă înțelegerea hipertermiei, această creștere a temperaturii centrale a corpului din cauza unei tulburări de termoreglare. Cu toate acestea, „nimeni nu studiază creșterea temperaturii corpului când ești lăsat să faci insolație”, amintește Konrad Rykaczewski. Dar, spre deosebire de orice ființă umană, acest robot poate supraviețui căldurii extreme fără a transpira. Scopul este de a studia posibilitatea de a face față vântului fierbinte sau căldurii umede. Pe scurt, studiază cât mai multe situații. În Phoenix, de exemplu, unde temperaturile cresc de la an la an, au fost amenajate puncte noi pentru cei fără adăpost. Iar Andi i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să construiască adăposturi cât mai potrivite pentru respectivele condiții meteorologice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...

Fotbalul francez, contract cu Nike de o valoare ”istorică”

Federația Franceză de Fotbal deține unul dintre cele mai...

Amazon va crea 3.000 de locuri de muncă în Franța

Compania americană intenționează să investească în...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Știri despre noile decizii de pensionare, cei 15 mii de...

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își...


pixel