Rolul OPEC pe piața petrolului va scădea, anunță EIA

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol, prețurile cresc
Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol, prețurile cresc
Anul acesta, dar și anul viitor, țările din afara OPEC vor reprezenta un procent mai mare în creșterea producției de petrol, o inversare de roluri față de ultimii doi ani, a anunțat Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA).

Căștigurile realizate de Statele Unite, Brazilia, Canada și Guyana vor eclipsa OPEC, după ce Arabia Saudită și alți producători din Orientul Mijlociu au anunțat luna aceasta că intenționează să reducă producția cu aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi începând din mai. 

Producția totală de combustibili lichizi non-OPEC ar urma să crească cu 1,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2023 și cu 1 milion de bpd în 2024, a precizat EIA în estimările sale pe termen scurt. În același timp, producția OPEC va scădea cu 500.000 de bpd în 2023, pentru a crește apoi cu un milion de bpd în 2024, după ce acordul de producție al grupului va expira, a prognozat EIA.

Aproximativ jumătate din creșterile așteptate de către producătorii non-OPEC în următorii doi ani vor proveni din SUA, a precizat Agenția americană. Producția de țiței a SUA ar urma să crească cu 5,5%, la 12,54 milioane bpd în acest an și cu 1,7%, la 12,75 milioane bpd în 2024.

PREȚURILE LA BENZINĂ

Prețurile de vânzare cu amănuntul ale benzinei din SUA ar urma să se situeze în medie în jurul valorii de 3,50 dolari pe galon în această vară, atingând un vârf de 3,60-3,70 dolari pe galon în iunie, potrivit EIA. În urmă cu un an, prețurile au crescut până la 5 dolari pe galon, pe măsură ce petrolul a crescut vertiginos și stocurile s-au redus.

Se așteaptă ca gospodăria medie din SUA să cheltuiască între 2.140 și 2.730 de dolari pe benzină în acest an, față de 2.780 de dolari în 2022, potrivit previziunilor EIA.

Prețul spot al țițeiului Brent va fi în medie de 85 de dolari pe baril în acest an, cu 2 dolari pe baril mai mult față de prognoza de luna trecută privind reducerea producției OPEC, a precizat EIA.

În ceea ce privește cererea, consumul de petrol este așteptat să rămână relativ stabil. Consumul de combustibili lichizi va crește cu 1,4 milioane bpd în 2023 și cu 1,8 milioane bpd în 2024, a precizat EIA. EIA se așteaptă ca piețele globale de petrol să fie relativ echilibrate în anul următor.

Consumul de petrol și alți combustibili lichizi din SUA ar urma să crească cu 0,5%, până la 20,4 milioane bpd în 2023 și cu 1,6%, până la 20,7 milioane bpd în 2024, a adăugat EIA.

Citește și Prețul petrolului și-a luat zborul după anunțul marilor producători de țiței

Prețul petrolului a urcat luni după ce mai multe țări mari exportatoare au anunțat o reducere surpriză a producției în luna mai, prezentată ca o "măsură de precauție" pentru a stabiliza piața. La începutul tranzacțiilor asiatice, prețul barilului de WTI din SUA era în creștere cu 5,74%, la 80,01 dolari, iar cel al barilului de petrol Brent din Marea Nordului era în creștere cu 5,67%, la 84,42 dolari.

Reducerea anunțată duminică de Irak, Algeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și Kuweit va începe în luna mai și va dura până la sfârșitul anului. În total, ea va însemna o scădere a producției de aproximativ un milion de barili pe zi (bpd), cea mai mare începând din octombrie anul trecut.

Riadul va reduce producția cu 500.000 bpd, Irakul cu 211.000 bpd, Emiratele Arabe Unite cu 144.000 bpd, Kuweit cu 128.000 bpd, Algeria cu 48.000 bpd și Oman cu 40.000 bpd, a anunțat fiecare țară prin intermediul agențiilor de presă oficiale. Aceste scăderi au loc "în coordonare cu unele țări Opec și non-Opec", potrivit ministerului algerian al Energiei. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel