România a primit o primă tranşă din ajutorul UE pentru cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Anunţul a fost făcut de către premierul Nicolae Ciucă. 

România a primit o primă tranşă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu cazarea şi masa refugiaţilor din Ucraina, a declarat, miercuri, la Suceava premierul Nicolae Ciucă.

"Prima sumă de bani de la Uniunea Europeană a ajuns în ţară. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea întregii activităţi de rambursare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor locale pentru ceea ce înseamnă gestionarea refugiaţilor în România se face prin DSU", a afirmat Ciucă.

Prim-ministrul a subliniat că, până în prezent, România a primit peste două milioane de refugiaţi ucraineni, dintre care aproximativ 85.000 au decis să rămână pe teritoriul ţării noastre.

"Avem deja peste două milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul naţional. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ acelaşi număr sunt femei, iar 6.000 - bărbaţi. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autorităţile locale, banii merg în sprijinul autorităţilor", a adăugat Ciucă. 

 

Aurescu a transmis, prin ambasadorul Prokopchuk, un mesaj ferm de solidaritate cu Ucraina

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, miercuri, un mesaj ferm de solidaritate cu poporul ucrainean, prin ambasadorul agreat al acestei ţări la Bucureşti, Ihor Prokopchuk.

Potrivit unui comunicat al MAE, Bogdan Aurescu l-a primit miercuri pe Ihor Prokopchuk, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, aniversată la 24 august, care coincide în acest an cu împlinirea a şase luni de la declanşarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Ministrul l-a felicitat pe diplomatul ucrainean cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de agresiune şi a reiterat convingerea că Ucraina va ieşi învingătoare din acest război nedorit şi neprovocat.

Şeful diplomaţiei române a oferit asigurări că România va rămâne alături de Ucraina şi poporul ucrainean în aceste momente extrem de dificile.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a evocat măsurile multidimensionale de sprijin pe care România le-a adoptat de la debutul agresiunii nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, a mulţumit în mod deosebit atât pentru numeroasele măsuri concrete de sprijin pe care statul român le-a acordat Ucrainei, cât şi pentru gesturile simbolice şi mesajele de susţinere transmise la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor române. De asemenea, a salutat dialogul politic bilateral dintre Ucraina şi România, marcat de un dinamism aparte.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate, economică şi umanitară din Ucraina, dar şi în ceea ce priveşte oportunităţile concrete de cooperare bilaterală sectorială în sprijinul procesului de reconstrucţie a Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei a apreciat în mod deosebit faptul că, în semn de solidaritate cu Ucraina, ministrul afacerilor externe a decis ca sediul central al Ministerului Afacerilor Externe să fie iluminat în serile de 23 şi 24 august (între orele 20.15 - 23.00), în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainei să fie arborat în aceste zile în faţa clădirii MAE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik

pixel