'Până în prezent, am absorbit o sumă care se cifrează la 59,22 milioane de euro, este echivalentă cu un procent de peste 26% din program, în contextul în care suntem acum în al treilea an de implementare şi avem ca orizont de timp 2023. Este important că până acum am reuşit să evităm dezangajarea, cu toate dificultăţile pe care le-a adus implementarea programului şi cu startul târziu pe care l-am avut, din cauza adoptării târzii a regulamentului şi ulterior cu adoptarea abia în noiembrie 2015 a programului operaţional, dar perspectivele sunt optimiste. Am evitat şi vom evita în continuare dezangajările, nu avem risc, pentru că avem plăţi deja efectuate', a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Eduard Diaconeasa, şef serviciu Programare, Metodologie şi Monitorizare, Autoritatea pentru Management din cadrul POPAM.
Tendința șomajului în România, în septembrie
România are o alocare financiară de 168,42 de milioane de euro din partea Fondului European Pescuit şi Afaceri Maritime în perioada 2014-2020, la care se adaugă 55,28 de milioane de euro de la bugetul naţional. Reprezentatul AM-POPAM a precizat că măsura cea mai accesată în actuala programare a fost cea de investiţii productive în acvacultură.
'Măsura cea mai accesată este cea de investiţii productive în acvacultură, care, de altfel, este măsura vedetă a programului, dar care vine să răspundă la principala problemă a sectorului şi anume faptul că din producţia internă reuşim să acoperim undeva la 15% din consum intern şi atunci prioritatea pentru noi este să creştem producţia, iar sursa de creştere a producţiei o reprezintă acvacultura', a spus Diaconeasa.
La polul opus, din cauza condiţiilor de finanţare, au fost mai multe măsuri care nu au beneficiat de nici măcar o cerere de depusă, iar acestea vizau şi suport financiar din partea pescarilor. 'Este vorba în special de măsurile pe prioritatea 1 - Pescuit. Se ştie că pescarii nu au disponibilităţi financiare. În condiţiile în care un proiect presupune cofinanţare din partea pescarilor, este dificil să găsească forţa financiară pentru a realiza şi implementa astfel de proiecte. Aici avem cea mai mare problemă cu absorbţia', a explicat Diaconeasa. POPAM 2014-2020 a fost structurat pe 6 priorităţi ale UE, iar în cadrul acestora România a cuprins 29 de măsuri. AM-POPAM şi Ministerul Agriculturii au organizat joi, la Indagra, o conferinţă de promovarea a POPAM, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...