România și schimbările climatice. Care este scenariul PESIMIST
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Avertizare Cod Galben
Avertizare Cod Galben
Elena MATEESCU, Director General al Administrației Naționale de Meterologie, a vorbit în cadrul dezbaterilor cu tema ”SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI IMPACTUL ÎN ECONOMIE”, organizat marți de DC Media Group, a vorbit despre ceea ce se va întâmpla în România până la sfârșitul acestui secol.

Pentru România trebuie să vorbim despre schimbări semnificative care arată modificări ale climei în următoarele decenii, pentru perioada 2021-2050 o creștere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara și reducerea cantității de precipitații cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În același timp, se vor produce schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creșterea frecvenței și intensității valurilor de căldură și creșterea intensității precipitațiilor.

Și observăm spre finele secolului, 2061-2090, cel mai pesimist scenariu indică valori chiar mai mari în ceea ce privește lunile de vară cu 4-6 grade Celsius și descreșterea cantităților de precipitații în medie cu 23-30%.

Observăm în raportul Agenției europene de mediu că cel mai mare impact pe care îl are asupra pierderilor economice dar și asupra vieții, din păcate, îl reprezintă fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi furtunile, valurile de căldură și alte evenimente climatologice.

Citește și Elena Mateescu. Temperaturi, comparații, așa s-a schimbat clima

Câteva date din acest raport despre cum vor crește temperaturile pentru toată partea de sud a Europei, din care face parte și România: creșterea riscului de secetă, așa cum am spus, în lunile de vară, pentru că media cantităților de precipitații este în diminuare ca urmare a scenariilor anticipate. Iar la nivelul României se constată confirmarea faptului că este posibil să vorbim, mai ales pentru partea de sud și sud-est a țării de un număr mediu anual mai mare de zile caniculare asociat și cu un număr mai mare de nopți tropicale, dar această alternanță de perioade mai călduroase să fie urmată și de perioade în care stabilitatea atmosferică să fie una accentuată și să vorbim, din nou, de fenomene meteorologice extreme, cu o rată a rată a cantităților de precipitații care poate depăși în câteva ore media lunară și să genereze probleme de natură hidrologică, să vorbim de fenomene de grindină sau de intensificări ale vântului cu aspect tornadic din ce în ce mai frecvent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel