România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Prețurile la energie electrică continuă să varieze semnificativ în Europa, iar România se situează în prezent pe locul 4 între cele mai scumpe țări europene, potrivit celor mai recente date de piață.

Cu un preț de 84,55 euro/MWh, România este depășită doar de Italia (125,08 euro/MWh), Grecia (85,73 euro/MWh) și Slovenia (85,41 euro/MWh).

România, în plutonul scump: aceeași cotație ca Bulgaria, peste Spania și Polonia

Deși a înregistrat o scădere de -19% față de perioada anterioară, prețul energiei în România rămâne ridicat, egal cu cel din Bulgaria, dar semnificativ peste nivelurile din Spania (81,97 euro), Polonia (81,27 euro) sau Croația (82,67 euro). Chiar și în Germania, unde tradițional costurile sunt mai mari, energia este mai ieftină (53,86 euro/MWh, -32%).

Cine are cea mai ieftină energie în Europa?

Cel mai mic preț la energie electrică din Europa este înregistrat în Norvegia, cu o valoare de doar 1,85 euro/MWh, urmată de Suedia (3,76 euro/MWh, regiunea 1) și Letonia (23,28 euro/MWh). De remarcat este și Lituania, cu un preț de doar 19,33 euro/MWh, care înregistrează o scădere de -20%.

Evoluții extreme: Estul scade, Nordul explodează

Țări nordice precum Estonia și Finlanda au înregistrat creșteri explozive ale prețurilor, cu peste +600% față de perioada precedentă. În schimb, cele mai mari scăderi s-au consemnat în Danemarca (-57%), Franța (-57%) și Norvegia (-57%).

România rămâne vulnerabilă

În ciuda scăderii recente, nivelul ridicat al prețurilor din România reflectă presiuni structurale persistente în sistemul energetic, în ciuda producției relativ diversificate și a sprijinului din plafonări. România este în continuare expusă la volatilitățile pieței europene și depinde de evoluțiile din regiune.

România, în topul celor mai scumpe țări din Europa!Deși trendul general în Europa este de scădere, România rămâne în segmentul de sus al clasamentului prețurilor la energie. Fără măsuri de eficientizare structurală și investiții în rețele și capacități de producție, consumatorii români riscă să suporte costuri ridicate pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel