România își extinde reprezentarea pe Piețele de Frontieră: 34 de companii în indicii MSCI

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de Valori București
Bursa de Valori București
Acțiunile a două noi companii listate la Bursa de Valori București vor fi incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI, indici ce includ companii din categoriile Small Cap, Mid Cap și Large Cap: Turbomecanica (TBM) și Prebet Aiud (PREB).

Acestora li se va alătura și TeraPlast (TRP), companie care, în prezent, face parte din indicii MSCI Frontier și MSCI Romania, indici care includ doar companii Mid Cap și Large Cap. TeraPlast urmează a fi exclusă din acești indici, și inclusă în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI, întrucât capitalizarea companiei s-a situat sub pragul de menținere pentru Mid Cap stabilit de MSCI în cadrul prezentei revizuiri.

Astfel, reprezentarea pieței de capital din România în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră va crește de la 32 la 34 de companii, începând cu 26 noiembrie 2024. Modificările survin în urma revizuirii trimestriale a indicilor realizată luna aceasta de furnizorul global de indici MSCI și publicată miercuri, 6 noiembrie.

MSCI este unul dintre liderii în furnizarea de indici de referință la nivel global. În prezent, România este încadrată de către MSCI ca Piață de Frontieră.

În indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră1, România va fi reprezentată astfel, din 26 noiembrie 2024, de 34 de companii listate: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Conpet (COTE), Compa (CMP), Digi Communications (DIGI), DN Agrar Group (DN),  idroelectrica (H2O), IAR SA Brașov (IARV), Impact Developer and Contractor (IMP) Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Electrica (EL), MedLife (M), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), TTS Transport Trade Services (TTS), Arobs Transilvania Software (AROBS), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori București (BVB), Prebet Aiud (PREB), Prospectiuni (PRSN), Purcari Wineries (WINE), Safetech Innovations (SAFE), Simtel Team (SMTL), Sphera Franchise Group (SFG), 2B Intelligent Soft (BENTO), Premier Energy (PE), Electromagnetica (ELMA), Iproeb Bistrița (IPRU) și Turbomecanica (TBM).

Pe de altă parte, România este încadrată ca Piață Emergentă de către furnizorul internațional de indici FTSE Russell, fiind reprezentată aici de 11 companii listate la bursă: Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Bursa de Valori București, Purcari Wineries, Transport Trade Services.

Modificările aferente revizuirii trimestriale a indicilor realizată în noiembrie 2024 de furnizorul global de indici MSCI pot fi consultate AICI (MSCI Frontier) și AICI (MSCI Frontier IMI).

_________________________

1. Piețele de frontieră reprezintă economii emergente de dimensiuni mai mici și mai puțin dezvoltate decât piețele emergente tradiționale. Acestea sunt țări aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare economică și de infrastructură financiară, dar care prezintă un potențial semnificativ de creștere pe termen lung. În general, piețele de frontieră sunt caracterizate prin:

Economii mai mici și în dezvoltare: PIB-ul și infrastructura economică sunt la un nivel mai redus comparativ cu piețele emergente și dezvoltate.

Volatilitate și lichiditate mai redusă: Tranzacțiile bursiere au volume mai mici și sunt mai volatile din cauza numărului redus de investitori și de companii listate.

Risc ridicat: Investițiile în piețele de frontieră pot fi mai riscante din cauza instabilităților politice, economice sau de reglementare.

Potențial mare de creștere: Piețele de frontieră oferă oportunități de profit pe termen lung, fiind atractive pentru investitori care caută diversificare și oportunități în economii aflate în expansiune.

Exemple de piețe de frontieră sunt țări precum România, Vietnam, Nigeria sau Bangladesh. MSCI și alte agenții internaționale, cum ar fi FTSE Russell, clasifică aceste piețe și le includ în indicii de frontieră pentru a atrage atenția investitorilor și a le oferi acces la active de pe aceste piețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă

pixel