Curs valutar. Leul este stabil față de euro și dolar. Aurul scade
Moneda unică europeană și...
România a trebuit să importe materie primă pentru a putea produce pastile de iodură de potasiu, după ce acest mediament a dispărut din farmacii.
Românii panicați au cumpărat cantități industriale de iodură de potasiu după declanșarea războiului din Ucraina în urma invazie pe care Rusia o desfășoară în această țară.
Temerile au fost legate în primul rând de eventualitatea unui accident nucleat la una dintre centralele nucleare ale Ucrainei.
Problema este cu aceste pastile că ele nu sunt un panaceu universal, a mai spus Rafila și nu trebuie luate după ureche.
Pastilele cu iodură de potasiu vor fi distribuite direct primăriilor pentru a fi de acolo distribuite în caz de nevoie a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Aceste pastile nu sunt recomandate oricui iar administrarea fără recomandarea unui medic pot face mai mult rău decât bine.
Accident nuclear vs. bombă nucleară. Ciuhodaru: Efectele radiațiilor, MAXIME în prima oră
Sfatul experților
În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ", transmite Ministerul Sănătăţii.
Preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.
"Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv", a declarat Cătălina Poiană
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda unică europeană și...
Comisia pentru muncă a...
Ministerul Energiei modifică...
Care sunt cele mai mici și cele...
Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...
Activitatea economică din...
Analiștii Wells Fargo au...
Piețele bursiere globale s-au...
Buffett și Berkshire Hathaway,...
Acțiunile grupului Magnificent...
O tranzacție anunțată luni.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Industria prelucrării tablei...
Grupaj de știri.
Arieratele bugetului general...
Merck Germania va achiziționa...
Parlamentul României urmează să...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...