România își sabotează viitorul: Energia, ignorată într-o decizie controversată

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Partidele proeuropene care vor constitui viitorul guvern analizează moduri prin care să se reducă cheltuielile bugetare. Una dintre idei este reducerea numărului de ministere iar unul dintre cele care ar urma să dispară este Ministerul Energiei și care va fi absorbit de Ministerul Economiei, acesata fiind o idee destul de stranie în condițiile în care energia este problema numărul 1 la nivel mondial.

Adrian Negrescu, analist economic, a criticat vehement ideea desființării Ministerului Energiei, considerând-o o măsură care va amplifica problemele deja existente în sectorul energetic. În contextul unei posibile comasări cu Ministerul Economiei, Negrescu avertizează că focusul pe gestionarea resurselor energetice va fi pierdut, cu implicații grave pentru viitorul economic al României.

Importanța strategică a Ministerului Energiei

Potrivit analistului, energia reprezintă o resursă crucială, cu potențial de a deveni principala marfă de export a României, surclasând agricultura sau industria auto. „Viitorul aparține energiei, iar România ar trebui să joace această carte economică strategică,” a declarat Negrescu.

În plus, el a subliniat că problemele actuale, precum liberalizarea pieței energiei sau dezvoltarea infrastructurii, necesită echipe de experți care să colaboreze cu jucătorii din sector pentru a asigura securitatea energetică. Desființarea ministerului ar însemna, în opinia sa, „să nu înțelegi importanța acestui sector”.

Citește și: Compania preferată a lui Viktor Orban cumpără E.On România

„Comasarea ar fi dăunătoare”

Negrescu a atras atenția că o comasare a Ministerului Energiei cu cel al Economiei ar crea confuzie și ar afecta capacitatea de implementare a strategiei energetice naționale. El a menționat exemplul Ungariei, care a făcut investiții strategice în sectorul energetic din România, cumpărând una dintre cele mai mari rețele de distribuție. „Pentru alte state, energia este prioritară. Noi, din păcate, tratăm acest sector cu superficialitate,” a adăugat acesta.

Ce urmează?

Rămâne de văzut ce decizie va lua Guvernul României în privința Ministerului Energiei, dar Negrescu avertizează că o astfel de măsură ar putea afecta grav atât economia, cât și relațiile cu investitorii din domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel