România își vinde terenurile agricole! Fondurile și taxele pleacă în străinătate, avertizează Dragoș Frumosu

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Teren agricol / Foto: Freepik
Teren agricol / Foto: Freepik
EXCLUSIV
România, între recolte bune și pierderi uriașe, Dragoș Frumosu atrage atenția asupra problemelor din agricultura românească.

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, a discutat în cadrul emisiunii "Totul despre bani" despre provocările majore cu care se confruntă fermierii români și despre efectele pe termen lung ale vânzării terenurilor arabile către companii străine.

Importurile masive afectează fermierii locali

Dragoș Frumosu a evidențiat că, deși România a înregistrat o recoltă bună la grâu, porumb și floarea-soarelui, fermierii au suferit pierderi mari din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina și Rusia. „Acest comerț de cereale pe piața României a dus la pierderi uriașe pentru fermierul român, iar sprijinul primit de la Comisia Europeană a fost insuficient și a venit prea târziu,” a declarat Frumosu. Potrivit acestuia, presiunea importurilor și lipsa unor măsuri de protecție pentru producătorii locali au dus la o situație în care mulți fermieri români se văd forțați să vândă terenurile agricole către companii străine.

Vânzarea terenurilor arabile, o problemă ignorată

Un alt aspect îngrijorător este procentul mare de terenuri arabile vândute către investitori străini, ceea ce face ca România să fie singura țară din Uniunea Europeană în această situație. „Am vândut mai mult de 50% din terenurile arabile, iar profiturile generate de aceste terenuri pleacă din țară, în loc să susțină bugetul românesc,” a subliniat Frumosu. În acest context, președintele SINDALIMENTA a cerut măsuri urgente pentru a stopa exodul capitalului generat de agricultură către alte țări, avertizând că pierderile de fonduri pentru bugetul de stat sunt semnificative.

Criza din industria cărnii de porc: importuri de 80%

Unul dintre cele mai grave exemple de declin agricol este reprezentat de industria cărnii de porc, unde România a ajuns să importe 80% din necesarul național. Frumosu a menționat că, la un moment dat, România producea 50% din carnea de porc consumată, dar astăzi această proporție a scăzut dramatic, la doar 20%. "Epidemia de pestă porcină africană a distrus sute de mii de capete de porcine, iar măsurile luate au fost insuficiente. În loc să sprijinim fermele locale, am ajuns să importăm masiv,” a explicat Frumosu.

Deși industria de procesare a cărnii de porc rămâne puternică, lipsa materiei prime locale a făcut ca România să devină dependentă de importuri. Totuși, Frumosu a adăugat că în sectorul avicol, România stă bine, producând suficiente ouă și carne de pasăre pentru a acoperi necesarul intern.

Insuficiența producției de legume și fructe pentru conserve

Un alt sector în care România se confruntă cu probleme este producția de legume și fructe pentru conserve. Frumosu a explicat că suprafețele cultivate pentru industriile de procesare s-au redus drastic, ajungând la doar 10% din nivelul de acum două decenii. „Este o crimă că importăm legume de bază precum ceapa și fasolea, produse care erau odată accesibile și cultivate pe scară largă,” a spus Frumosu, subliniind că reducerea suprafețelor cultivate a dus la o creștere a importurilor.

Pentru a stimula producția de tomate, Ministerul Agriculturii a extins perioada de acordare a subvențiilor pentru încălzirea serelor pe timpul iernii. Frumosu a apreciat această inițiativă, însă consideră că sprijinul ar trebui să fie acordat prin asociații de fermieri, deoarece acestea ar putea oferi produse locale la prețuri mai mici și de o calitate superioară pentru consumatorii români.

Asociațiile de fermieri, o soluție pentru susținerea agriculturii românești

Frumosu a subliniat importanța asociațiilor de fermieri, care ar putea juca un rol vital în consolidarea sectorului agricol. „Asociațiile sunt esențiale pentru a aduce hrană mai ieftină și mai sănătoasă pe mesele românilor. Sprijinirea fermierilor mici, care sunt baza producției de alimente, este cheia pentru un sistem alimentar sustenabil,” a explicat Frumosu. El a sugerat ca subvențiile să fie orientate mai degrabă către asociații decât direct către fermieri individuali, pentru a încuraja colaborarea și pentru a reduce costurile de producție.

În concluzie, Dragoș Frumosu a subliniat că agricultura românească are nevoie de o reformă structurală urgentă, iar măsurile de sprijin și protecție pentru fermierii locali ar trebui să fie o prioritate națională. „Trebuie să investim în capacitatea noastră de producție și să oprim exodul de capital agricol către alte țări, dacă vrem să avem o industrie alimentară puternică și sustenabilă,” a concluzionat Frumosu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/

pixel