România mai are ulei de gătit pentru 4-6 săptămâni, spune deputatul Emil Dumitru, din Comisia pentru agricultură

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Situația productiei de ulei / Foto: Arhivă
Situația productiei de ulei / Foto: Arhivă
Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură din Parlamentul României a explicat ce soluții are țara noastră în contextul războiului din Ucraina.

”Astăzi când discutăm, Ucraina mai avea necesarul de export undeva la 20 milioane de tone, dintre care, cele mai multe porumb, pentru că a fost ultima recoltă și la uleiul de floarea soarelui”, spune Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură. 

”Ucraina produce 45% din totalul uleiului brut de floarea soarelui, seamănă 5 milioane de hectare și, practic, Europa era dependentă de uleiul brut de floarea soarelui din această țară. Există un comunicat la nivelul asociației de profil la nivel european, în care ne spune foarte clar că stocurile de ulei de floarea soarelui în Europa se estimează a mai fi disponibile pentru o perioadă de 4-6 săptămâni. Este clar că ne aflăm într-o altă paradigmă”, a afirmat deputatul la Digi24.

Emil Dumitru a mai explicat că: ”Noi trebuie să ne concentrăm foarte mult ca România, fermierii din România, să poată fi sprijiniți să producă cel puțin la nivelul anului trecut, pentru că e clar că nu o să ne mai putem baza pe producția din Ucraina, cel puțin pe termen scurt și atunci semințele de floarea soarelui, fiindcă noi semănăm în medie cam 1 milion de hectare de floarea soarelui în România”.

Citește și: Nou val de SCUMPIRI în România. Dragoș Frumosu: Va fi o creștere de cel puțin 50% față de acest moment!

Deputatul a mai spus că ”Ar trebui să ne asigurăm securitatea alimentară. Practic fabricile noastre de ulei care în trecut, mă rog, din diverse motive au fost abandonate, ar trebui să gândim soluții să le finanțăm, să le acordăm ajutoare de stat, să le repunem în funcțiune astfel încât să putem să progresăm uleiul în România”.

Liberalul a mai explicat că: ”Criza asta care este la nivel mondial a afectat bursele. Bursele au reacționat emoțional. Am avut tranzacții nemaiîntâlnite pe tona de grâu. Spre exemplu, acum două zile m-am uitat pe bursa de la Matif s-a tranzacționat cu 450 de euro tona de grâu” a explicat Emil Dumitru și a continuat: ”E clar că prețul în morărit și panificație, al pâinii și produselor de panificație vor crește. Este un efect în lanț. Nu știm exact unde se va opri toată povestea asta. Important este ca România și Europa să se concentreze mai mult pe ceea ce înseamnă asigurarea independenței alimentare a Europei, pentru că avem un plan de subvenționare a agriculturii europene și, bineînțeles, autoritățile din România, ministrul Agriculturii să facă tot ce ține de minister astfel încât, cumva să atenueze și costul pe care pe care îl avem astăzi”.

 Dumitru a abordat apoi și chestiunea îngrășămintelor de care fermierii au atât de mare nevoie ” am văzut ce înseamnă în mod direct pentru ei doar această criză a îngrășămintelor. La ora actuală, prețul este mai mare de două ori, poate chiar de trei ori sau chiar patru ori ca anul trecut la tona de azotat de amoniu. Acesta era undeva la 1200 - 1300 de lei, astăzi când discutăm e la 4.800 de lei. Din păcate singura fabrică care, cu adevărat asigura 50% din necesarul de consum de îngrășăminte din România, și anume Azomureș, nu știu din ce motive a închis practic producția și nu au mai produs de câteva luni bune. Înțeleg că acolo a fost inclusiv o politică comercială de a vinde gazul ceea ce este anormal, în condițiile în care, dacă e să ne uităm în contractul de privatizare, obiectivul privatizării era tocmai ca să asigure necesarul de îngrășăminte pentru fermierii din România și din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel