”Astăzi când discutăm, Ucraina mai avea necesarul de export undeva la 20 milioane de tone, dintre care, cele mai multe porumb, pentru că a fost ultima recoltă și la uleiul de floarea soarelui”, spune Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură.
”Ucraina produce 45% din totalul uleiului brut de floarea soarelui, seamănă 5 milioane de hectare și, practic, Europa era dependentă de uleiul brut de floarea soarelui din această țară. Există un comunicat la nivelul asociației de profil la nivel european, în care ne spune foarte clar că stocurile de ulei de floarea soarelui în Europa se estimează a mai fi disponibile pentru o perioadă de 4-6 săptămâni. Este clar că ne aflăm într-o altă paradigmă”, a afirmat deputatul la Digi24.
Emil Dumitru a mai explicat că: ”Noi trebuie să ne concentrăm foarte mult ca România, fermierii din România, să poată fi sprijiniți să producă cel puțin la nivelul anului trecut, pentru că e clar că nu o să ne mai putem baza pe producția din Ucraina, cel puțin pe termen scurt și atunci semințele de floarea soarelui, fiindcă noi semănăm în medie cam 1 milion de hectare de floarea soarelui în România”.
Citește și: Nou val de SCUMPIRI în România. Dragoș Frumosu: Va fi o creștere de cel puțin 50% față de acest moment!
Deputatul a mai spus că ”Ar trebui să ne asigurăm securitatea alimentară. Practic fabricile noastre de ulei care în trecut, mă rog, din diverse motive au fost abandonate, ar trebui să gândim soluții să le finanțăm, să le acordăm ajutoare de stat, să le repunem în funcțiune astfel încât să putem să progresăm uleiul în România”.
Liberalul a mai explicat că: ”Criza asta care este la nivel mondial a afectat bursele. Bursele au reacționat emoțional. Am avut tranzacții nemaiîntâlnite pe tona de grâu. Spre exemplu, acum două zile m-am uitat pe bursa de la Matif s-a tranzacționat cu 450 de euro tona de grâu” a explicat Emil Dumitru și a continuat: ”E clar că prețul în morărit și panificație, al pâinii și produselor de panificație vor crește. Este un efect în lanț. Nu știm exact unde se va opri toată povestea asta. Important este ca România și Europa să se concentreze mai mult pe ceea ce înseamnă asigurarea independenței alimentare a Europei, pentru că avem un plan de subvenționare a agriculturii europene și, bineînțeles, autoritățile din România, ministrul Agriculturii să facă tot ce ține de minister astfel încât, cumva să atenueze și costul pe care pe care îl avem astăzi”.
Dumitru a abordat apoi și chestiunea îngrășămintelor de care fermierii au atât de mare nevoie ” am văzut ce înseamnă în mod direct pentru ei doar această criză a îngrășămintelor. La ora actuală, prețul este mai mare de două ori, poate chiar de trei ori sau chiar patru ori ca anul trecut la tona de azotat de amoniu. Acesta era undeva la 1200 - 1300 de lei, astăzi când discutăm e la 4.800 de lei. Din păcate singura fabrică care, cu adevărat asigura 50% din necesarul de consum de îngrășăminte din România, și anume Azomureș, nu știu din ce motive a închis practic producția și nu au mai produs de câteva luni bune. Înțeleg că acolo a fost inclusiv o politică comercială de a vinde gazul ceea ce este anormal, în condițiile în care, dacă e să ne uităm în contractul de privatizare, obiectivul privatizării era tocmai ca să asigure necesarul de îngrășăminte pentru fermierii din România și din Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...