România mai are ulei de gătit pentru 4-6 săptămâni, spune deputatul Emil Dumitru, din Comisia pentru agricultură
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Situația productiei de ulei / Foto: Arhivă
Situația productiei de ulei / Foto: Arhivă
Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură din Parlamentul României a explicat ce soluții are țara noastră în contextul războiului din Ucraina.

”Astăzi când discutăm, Ucraina mai avea necesarul de export undeva la 20 milioane de tone, dintre care, cele mai multe porumb, pentru că a fost ultima recoltă și la uleiul de floarea soarelui”, spune Emil Dumitru, deputat PNL și membru al comisiei pentru agricultură. 

”Ucraina produce 45% din totalul uleiului brut de floarea soarelui, seamănă 5 milioane de hectare și, practic, Europa era dependentă de uleiul brut de floarea soarelui din această țară. Există un comunicat la nivelul asociației de profil la nivel european, în care ne spune foarte clar că stocurile de ulei de floarea soarelui în Europa se estimează a mai fi disponibile pentru o perioadă de 4-6 săptămâni. Este clar că ne aflăm într-o altă paradigmă”, a afirmat deputatul la Digi24.

Emil Dumitru a mai explicat că: ”Noi trebuie să ne concentrăm foarte mult ca România, fermierii din România, să poată fi sprijiniți să producă cel puțin la nivelul anului trecut, pentru că e clar că nu o să ne mai putem baza pe producția din Ucraina, cel puțin pe termen scurt și atunci semințele de floarea soarelui, fiindcă noi semănăm în medie cam 1 milion de hectare de floarea soarelui în România”.

Citește și: Nou val de SCUMPIRI în România. Dragoș Frumosu: Va fi o creștere de cel puțin 50% față de acest moment!

Deputatul a mai spus că ”Ar trebui să ne asigurăm securitatea alimentară. Practic fabricile noastre de ulei care în trecut, mă rog, din diverse motive au fost abandonate, ar trebui să gândim soluții să le finanțăm, să le acordăm ajutoare de stat, să le repunem în funcțiune astfel încât să putem să progresăm uleiul în România”.

Liberalul a mai explicat că: ”Criza asta care este la nivel mondial a afectat bursele. Bursele au reacționat emoțional. Am avut tranzacții nemaiîntâlnite pe tona de grâu. Spre exemplu, acum două zile m-am uitat pe bursa de la Matif s-a tranzacționat cu 450 de euro tona de grâu” a explicat Emil Dumitru și a continuat: ”E clar că prețul în morărit și panificație, al pâinii și produselor de panificație vor crește. Este un efect în lanț. Nu știm exact unde se va opri toată povestea asta. Important este ca România și Europa să se concentreze mai mult pe ceea ce înseamnă asigurarea independenței alimentare a Europei, pentru că avem un plan de subvenționare a agriculturii europene și, bineînțeles, autoritățile din România, ministrul Agriculturii să facă tot ce ține de minister astfel încât, cumva să atenueze și costul pe care pe care îl avem astăzi”.

 Dumitru a abordat apoi și chestiunea îngrășămintelor de care fermierii au atât de mare nevoie ” am văzut ce înseamnă în mod direct pentru ei doar această criză a îngrășămintelor. La ora actuală, prețul este mai mare de două ori, poate chiar de trei ori sau chiar patru ori ca anul trecut la tona de azotat de amoniu. Acesta era undeva la 1200 - 1300 de lei, astăzi când discutăm e la 4.800 de lei. Din păcate singura fabrică care, cu adevărat asigura 50% din necesarul de consum de îngrășăminte din România, și anume Azomureș, nu știu din ce motive a închis practic producția și nu au mai produs de câteva luni bune. Înțeleg că acolo a fost inclusiv o politică comercială de a vinde gazul ceea ce este anormal, în condițiile în care, dacă e să ne uităm în contractul de privatizare, obiectivul privatizării era tocmai ca să asigure necesarul de îngrășăminte pentru fermierii din România și din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel