Doar patru state membre UE au avut în 2021 un excedent al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia, în timp ce România are un deficit comercial mai mare decât cel al Germaniei pe relaţia cu Rusia, arată datele publicate luni de Eurostat.
Conform acestor date, în 2021 România a importat din Rusia bunuri în valoare de 3,160 miliarde de euro şi a exportat bunuri în valoare de 1,001 miliarde de euro, rezultând un deficit al balanţei comerciale de 2,159 miliarde de euro. Comparativ, Germania, care în 2021 a fost cel mai mare importator şi exportator european de bunuri din şi spre Rusia, a avut un deficit al balanţei comerciale de 2,083 de miliarde de euro pe relaţia cu Rusia. Aceasta în condiţiile în care prima economie europeană a important din Rusia bunuri în valoare de 28,856 miliarde de euro şi a exportat bunuri în valoare de 26,777 miliarde de euro.
Deficitul comercial al României, pe relaţia cu Rusia, este mai mic totuşi comparativ cu cel al statelor vecine, fiind devansat de cel al Ungariei (2,420 miliarde de euro), Bulgariei (2,547 miliarde de euro), Slovaciei (2,868 miliarde euro), Greciei (4,091 miliarde euro) sau Poloniei (8,721 miliarde de euro).
Cele patru state membre UE care au avut un excedent al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia sunt, în ordine: Cehia (616 milioane de euro), Slovenia (436 milioane de euro), Suedia (244 milioane de euro) şi Luxemburg (139 milioane de euro).
Citeşte şi: Nou val de SCUMPIRI în România. Dragoș Frumosu: Va fi o creștere de cel puțin 50% față de acest moment!
La polul opus, ţările membre cu cel mai mare deficit al balanţei comerciale pe relaţia cu Rusia sunt: Ţările de Jos (18,717 miliarde de euro), Polonia (8,721 miliarde de euro) şi Italia (6,288 miliarde de euro).
Datele Eurostat arată că, la nivelul UE, energia a reprezentat 62% din importurile blocului comunitar din Rusia. În 2021, Rusia a fost al cincilea partener al UE pentru exportul de bunuri (4,1% din exporturile UE sau 89 miliarde de euro) şi al treilea mare partener pentru importurile de bunuri (7,5% din importurile UE sau 158 miliarde de euro). În ultimul deceniu însă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a scăzut de la 89 miliarde de euro în 2011, până la 69 miliarde de euro în 2021. Atât exporturile cât şi importurile blocului comunitar spre şi dinspre Rusia au scăzut între 2011 şi 2021, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...