Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
"În urma întâlnirii bilaterale pe care am avut-o cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat. Şi, în felul acesta, astăzi, o echipă de la compania SOCAR din Azerbaidjan este prezentă în România.
În această după-amiază, la Guvern, vom semna împreună un memorandum, care va sta la baza unei investiţii comune într-o facilitate de LNG la Marea Neagră", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei Guvernului.
El a precizat că dezvoltarea unor astfel de proiecte vizează asigurarea independenţei energetice a României.
"Suntem cât se poate de conectaţi şi avem şi motivele necesare pentru a continua să dezvoltăm aceste proiecte, care să ne asigure, într-adevăr, independenţa energetică", a afirmat premierul, scrie Agerpres.
Potrivit agendei anunţate de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni miercuri după-amiază cu miniştrii Economiei şi Energiei din Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov şi Parviz Shahbazov, la discuţii urmând să participe şi ministrul Energiei, Virgil Popescu. La finalul întrevederii se va semna un memorandum între compania azeră SOCAR şi ROMGAZ.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că, prin proiectul unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, realizat în comun cu Azerbaidjan, România devine "un nod important" în ce priveşte energia electrică şi gazele naturale.
Precizările au fost făcute miercuri, la Palatul Victoria, în contextul semnării unui memorandum cu reprezentanţii companiei azere SOCAR pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.
"Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică şi Marea Neagră. Vă mai aduc aminte că în marja conferinţei din septembrie de la Bucureşti, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport energie verde, legând Marea Neagră de Marea Caspică. Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie şi din România către restul Europei. România devine un punct important, un nod important, un hub energetic atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale şi, împreună cu colegii din Azerbaidjan, (...) vrem să dezvoltăm investiţiile în România şi să contribuim la securitatea energetică a acestei regiuni şi a Europei", a spus Popescu.
Acesta şi-a exprimat încrederea că "în foarte scurt timp" vor putea fi prezentate următoarele faze ale proiectului.
Ministrul azer al Economiei, Mikayil Jabbarov, a declarat că Azerbaidjan şi România au relaţii "foarte strănse", la nivel de parteneriat strategic. El a menţionat că discuţiile au vizat extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul energiilor din surse regenerabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.