Românii ezită să ceară despăgubiri companiilor aviatice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Românii se hotărăsc greu să-și ceară drepturile
Românii se hotărăsc greu să-și ceară drepturile
Românii încă nu își cunosc drepturile pe care le au în raport cu companiile aviatice în ceea ce privește compensațiile pentru zboruri anulate sau întârziate. Un studiu al AirHelp, liderul mondial în obținerea de compenații pentru pasagerii companiilor aeriene, arată că românii sunt pe locul 8 în topul celor care depun cu întârziere cereri de despăgubire pentru zborurile eligibile conform Directivei Europene pentru Drepturile Pasagerilor EC 261.

Această directivă protejează pasagerii care au avut, din vina companiilor aeriene, întârzieri lungi, anulări de zboruri sau au fost refuzați la îmbarcare pe zborurile ce decolează dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau zboară către un stat membru UE, cu o companie aeriană înregistrată pe teritoriul Uniunii. În medie, pasagerii din Portugalia, Olanda și Austria depun cererile de compensații după 34-35 de zile de la producerea evenimentului neplăcut, în timp ce pasagerii români înaintează o astfel de cerere după 42.3 zile. La polul opus portughezilor, canadienii așteaptă, în medie, 57.1 zile, norvegienii 53.4 zile, iar americanii 53.1 zile.

Pasagerii pot beneficia de compansații financiare cu o valoare cuprinsă între 250 și 600 de euro de persoană, în anumite cazuri de întârzieri sau anulări ale zborurilor, sau când le-a fost refuzată îmbarcarea. Astfel de despăgubiri se pot acorda numai în cazul în care evenimentul s-a produs din vina exclusivă a companiilor aeriene și nu din motive ce nu le pot fi imputate acestora/cazuri de forță majoră cum ar fi, de exemplu, vremea nefavorabilă, urgențe medicale sau atentate teroriste.

Citește și: Câți români și-au tocat nervii în aeroporturi în 2018

“Chiar dacă au la dispoziție 3 ani pentru a depune o cerere de compensații conform Directivei Europene nr. 261, este absolut necesar ca pasagerii să-și ceară drepturile cât mai repede după producerea evenimentului nedorit” a spus Henrik Zillmer, CEO AirHelp. “Acest studiu ne arată că mulți dintre pasagerii care au dreptul la compensații financiare așteaptă mult timp să depună o cerere de despăgubire sau sfârșesc prin a nu o mai face deloc”, completează Henrik Zillmer.

Pasageriilor din Uniunea Europeana le ia, de obicei, mai puțin timp să depună cereri de despăgubire, poate și pentru că Directiva E261 este o lege a Uniunii Europene, deci cetățenii sunt mai bine informați despre beneficiile/prevederile ei. Canada, Norvegia și Statele Unite sunt țările din care depun cu cea mai mare întârziere cereri de despăgubire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel