Românii rămân FĂRĂ o zi liberă în acest an
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Zilele libere oficiale de Crăciun şi Revelion. Anunţ de ultimă oră de la Guvernul României
Zilele libere oficiale de Crăciun şi Revelion. Anunţ de ultimă oră de la Guvernul României
Românii rămân fără ziua liberă plătită după ce s-au vaccinat anti-COVID, potrivit unei clarificări de la Inspecția Muncii.  

Astfel, cei care s-au imunizat începând cu ziua de 9 martie 2022 nu mai beneficiază o de zi liberă plătită, pentru că nu mai suntem în stare de alertă, potrivit avocatnet.ro

Prin legea 221/2021, din 29 iulie 2021, salariații care se vaccinau împotriva coronavirusului aveau dreptul de a cere angajatorului câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin efectuată. 

Prevederile Legii 221 au fost introduse în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act normativ care a stat la baza hotărârilor de Guvern privind introducerea și prelungirea stării de alertă. 

De când s-a terminat, însă, starea de alertă, românii care s-au vaccinat anti-COVID începând cu data de 9 martie 2022 nu mai pot beneficia de ziua liberă, după cum arată Inspecția Muncii.

"Potrivit art. 1 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ”prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-10, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”. 

Disney a pierdut un privilegiu deținut de 50 de ani

Astfel, persoanele vaccinate după încheierea stării de alertă nu vor mai beneficia de acordarea, la cerere, a unei zile libere plătite", arată Inspecția Muncii.

Cei care s-au vaccinat în ultima zi de stare de alertă, adică în 8 martie 2022, încă mai pot solicita ziua liberă, dar pentru asta e nevoie ca: salariatul trebuie să cadă de acord cu angajatorul asupra zilei libere pe care să și-o ia pe baza unei cereri și a dovezii de vaccinare, iar liberul are ca termen limită de acordare trei ani de la data nașterii dreptului.

Totuși, românii mai pot primi o zi liberă de la angajator, dacă se autorecenzează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel