Românii sunt MULT mai precauți cu BANII, însă NU renunță la acest OBICEI

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Românii sunt MULT mai precauți cu BANII, însă NU renunță la acest OBICEI
Românii sunt MULT mai precauți cu BANII, însă NU renunță la acest OBICEI
Românii vor fi precauţi cu bugetele lor anul acesta, dar îşi vor îngădui bucuriile negate anul trecut, precum călătoriile.

Studiul desfăşurat în perioada 30 octombrie - 4 noiembrie 2020 a avut ca scop informarea publicului cu privire la provocările apărute în contextul restricţiilor de mobilitate impuse ca măsură de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Studiul a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, îngrijirea şi educaţia copiilor şi dezechilibrul de gen în munca domestică, mecanisme adoptate de oameni pentru a face faţă izolării, obiceiuri pe care oamenii doresc să le adopte sau păstreze în următoarele 12 luni, se arată într-o cercetare de piaţă derulată de Wisemetry Research, remisă către Agerpres.

Viață după MOARTE? Oamenii s-au înscris în acest program

A rezultat astfel că 2021 va fi anul în care oamenii vor echilibra nevoia de securitate materială, declinată prin intenţia de economisire, creşterea veniturilor prin obţinerea unei poziţii mai bine plătite la locul de muncă sau căutarea unui job secundar, cu dorinţa de a spori confortul şi relaxarea prin îmbunătăţiri în locuinţă şi concedii binemeritate.

Întrebaţi ce anume plănuiesc să facă în anul 2021, cei mai mulţi respondenţi, 42%, au spus că au de gând să pună de-o parte mai mulţi bani în următoarele 12 luni. O treime dintre cei intervievaţi îşi doresc să aducă îmbunătăţiri în casă, iar 28% spun că vor să meargă într-o vacanţă sau excursie deosebită, semn că oamenii au simţit lipsa călătoriilor în anul ce tocmai s-a încheiat. În plus, unul din patru respondenţi are de gând să-şi suplimenteze veniturile prin găsirea unui job secundar sau activarea altor surse de venit.

Dorinţa de siguranţă materială şi un comportament orientat spre economisire sunt atitudini fireşti atunci când oamenii se confruntă cu ameninţări externe, fie că este vorba de o criză financiară, fie de una de sănătate.

Printre planurile pentru noul an se numără şi lichidarea unui credit - 21% dintre respondenţi, participarea la cursuri de dezvoltare personală sau profesională - 20%, schimbarea locului de muncă - 18% şi o schimbare majoră în carieră - 17%.

În următoarele 12 luni, cei mai mulţi respondenţi vor investi în concedii deosebite, echipament electronic şi produse pentru locuinţă.

Când vine vorba de investiţii pe care oamenii au de gând să le facă în 2021, 32% dintre respondenţi sunt convinşi că în următoarele 12 luni urmează să meargă într-o vacanţă sau un sejur. Cum anul 2020 a stat sub semnul restricţiilor de mobilitate, este de aşteptat ca în viitorul apropiat, odată ce călătoriile vor redeveni sigure, oamenii să-şi dorească să exploreze noi destinaţii, poate chiar ţări deosebite, şi să se aventureze dincolo de clasicele obiective turistice.

Un sfert dintre respondenţi sunt siguri că în următorul an vor investi în echipament electronic/ IT&C. Dispozitivele electronice au devenit bunuri esenţiale în anul 2020, atât în derularea activităţilor profesionale/ ce ţin de locul de muncă, şcoala/ învăţământul de la distanţă, precum şi pentru divertisment şi a comunica/ păstra legătura cu persoanele dragi.

Nu este neglijabilă nici proporţia celor care urmează să investească în renovarea locuinţei (23%) şi în mobilier nou (22%). În anul 2020 oamenii s-au aflat în situaţia de a redefini noţiunea de locuinţă - aceasta a căpătat noi înţelesuri şi a preluat funcţii noi - loc de muncă, şcoală, spaţiu de socializare. În acest context a apărut inevitabil şi necesitatea armonizării spaţiului locuibil la noile nevoi. Fără îndoială, şi aşteptările oamenilor cu privire la locuinţa ideală au suferit schimbări.

Există de asemenea interes şi pentru cumpărarea de bunuri imobiliare - a unei locuinţe sau a unui teren. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Insolvență / FOTO: Freepik
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu

pixel