Românii vor plăti facturi mai mici la energie. De când se va întâmpla acest lucru

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Iar salariile angajaților de aici vor fi de mii de euro
Iar salariile angajaților de aici vor fi de mii de euro
România este prima țară din Europa unde va fi construită o centrală nucleară folosind reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnica din București s-a inaugurat primul simulator al camerei de comandă, în urma unui parteneriat cu guvernul Statelor Unite.

Centrul de Explorare a Energiei NuScale va deveni un hub de pregătire pentru specialiștii în această tehnologie care vor lucra în viitor România. Centrala nucleară de la Doicești i-ar putea pune pe români la adăpost de explozia facturilor la energie. Fiecare nou megawatt/oră, produs cu ajutorul energiei nucleare, ține România și flancul estic al NATO departe de șantajul Rusiei. 

Americanii dau asigurări că reactorul nuclear de mici dimensiuni este mai sigur decât centrala de la Fukushima. Iar tinerii ingineri care ies de pe băncile școlii ar putea fi plătiți cu salarii de mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doicești.

Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnică. Și tot aici studenții învață cum să lucreze cu această tehnologie de ultimă generație.

„Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă. Oferă o pregătire uimitoare. Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, a precizat John Hopkins, CEO NuScale, compania americană ce furnizează tehnologia de ultimă generație. 

El susține cu tărie că, la Doicești tragedii precum cele de la Cernobîl sau Fukushima nu vor exista, scrie Antena3 CNN. Reactorul de la Doicești se va răci singur iar pentru siguranța locuitorilor, în jurul instalației se va amenaja o zonă de urgență, mai exact o arie de 12 hectare, după cum a ținut să sublinieze John Hopkins. 

Electricitate mai ieftină

Energia nucleară va pune capăt exploziei prețurilor din domeniu, vine cu alte asigurăi directorul Nuclearenergetica, Cosmin Ghiță. ”În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, spune acesta.

Reactorul nuclear de la Doicești îi aduce pe tinerii ingineri mai aproape ca niciodată de de venituri la care alți oameni pot doar să viseze. Salariile operatorilor nucleari din România sunt aliniate la nivelul Uniunii Europene.

„Veniturile medii ale companiei sunt unele care generează în continuare interes din partea expaților, noi având chiar în ultima perioadă un influx de personal român întors de la proiecte din Finlanda, din Canada, și vă pot spune că suntem competitivi”, precizează Cosmin Ghiță.

Reactorul nuclear de mici dimensiuni de la Doicești ar urma să livreze primul kilowatt în 2029. Pe lângă energie ieftină și curată, proiectul care acum se naște ar urma să creeze noi locuri de muncă și să aducă dezvoltare. Iar Doicești, o comună care pare să se fi stins odată cu închiderea termocentralei pe cărbuni, ar putea atrage de acum privirile întregii Europe.  

Citește și Ministrul Energiei a spus care este ingredientul perfect pentru o energie curată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel