Românii, vulnerabili în fața vitregiilor naturii! Ce se întâmplă cu legea asigurărilor

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Românii trebuie să se înarmeze cu răbdare
Românii trebuie să se înarmeze cu răbdare
Despre apariția unor fenomene meteorologice extreme de o forță extraordinară specialiștii din întreaga lume avertizează de ani de zile. Neîncrederea în ceea ce oamenii de știință numesc încălzirea globală i-a făcut pe mulți să ignore toate aceste semnale de alarmă. Și, prin urmare, nimeni nu a luat vreo măsură corespunzătoare. În orice caz, în România, oamenii nu s-au grăbit să încheie asigurări, iar aleșii nu s-au grăbit să modifice legislația de rigoare. 

Dar iată că, în ultimii ani și, în special în ultimele luni, țara noastră s-a confruntat cu fenomene pe cât de stranii, pe atât de periculoase: tornade, ploi torențiale de o intensitate rar întâlnită, grindină de o violență ieșită parcă din comun. De altfel, nu mai departe de vineri, compania Apa Nova recunoaștea că o ploaie cum a fost cea din Pantelimon, din ziua respectivă, are loc o dată la 100 de ani.

Și, desigur, furia naturii lasă urmă sub forma de pagube uriașe: case, mașini distruse, oameni neasigurați. Conform statisticilor, pentru numai 20% din locuințele din România au fost încheiate polițe obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

O astfel de asigurare costă în jur de 100 de lei pe an și acoperă daune de până la 20.000 de euro. Pe lista acestor pabuge nu intră însă incediile sau tornadele. Pentru acestea este nevoie de o poliță facultativă, care costă, în medie, circa 150 de lei pe an.

Ce s-ar putea modifica în legislație

Ce fac autoritățile? Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune modificarea legii. "Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel încât aceste tipuri de asigurări să devină atractive. Atractive, atât la vânzare (asigurători, PAID, brokeri), cât şi la cumpărare (proprietari de locuinţe). Sperăm ca odată cu modificările ce vor surveni în legislaţie să apară şi modificări de mentalitate. Şi aici mă refer, în special, la proprietarii de imobile, care ar fi bine să nu mai aştepte ajutor de la stat (primării, guvern etc.), ci, printr-o simplă poliţă care valorează 10 sau 20 euro, adică echivalentul a 3, respectiv 6 pachete de ţigări pe an, pot beneficia de banii necesari să-şi construiască altă casă chiar. A se vedea inundaţiile din ultima vreme!!", a afirmat Cristian Roşu, vicepreședinte ASF.

Citește și Fermierii își pot asigura culturile, animalele și plantele

El a menţionat că a fost întrebat des în ultima vreme despre modificările ce vor fi incluse în noua legislaţie şi le-a punctat succint: introducerea riscului de furtună; posibilitatea încheierii poliţei PAD de asigurători, intermediari sau PAID; instrumentarea şi lichidarea daunelor de asigurători şi/sau PAID; emiterea de către asigurători în co-asigurare cu PAID a poliţei obligatorie şi a celei facultative; deschiderea acţionariatului PAID către orice persoană fizică şi/sau juridică cu ridicarea pragului de deţinere de la 15% la 25 %, dar nu mai mult de 30 % din capitalul social şi alte mici corecţii, dar care vin din consecinţa legii şi nu au impact semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel