Romgaz a stabilit cât gaz la preț plafonat va livra populației

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Romgaz a stabilit procentul de gaze alocat populației
Romgaz a stabilit procentul de gaze alocat populației
Romgaz va livra 30% din producţia sa de gaze, din perioada mai-decembrie, la preţul reglementat de 68 de lei pe MWh, pentru consumul populaţiei şi al termocentralelor, se arată într-un document postat pe site-ul companiei. Cu privire la propunerea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2019, care va fi discutată de acţionarii companiei în şedinţa din 17 mai, SIF Moldova a cerut clarificări referitoare la faptul că Romgaz a bugetat venituri din vânzarea de gaze din producţia internă în creştere de doar 0,2% faţă de anul precedent, transmite Agerpres.

De asemenea, investitorii au dorit să afle de ce compania şi-a planificat venituri în stagnare din producţia de energie electrică pentru anii 2020 şi 2021, având în vedere faptul că, de anul viitor, ar trebui să intre în funcţiune noua centrală de la Iernut.

"În condiţiile în care, în ultimii ani, Romgaz şi-a depăşit constant indicatorii bugetaţi şi având în vedere capacitatea sustenabilă a Romgaz de dezvoltare a afacerilor şi de distribuţie de dividende atractive, considerăm că bugetul supus aprobării acţionarilor în AGOA din 17.05.2019 este prea conservator", au arătat reprezentanţii SIF Oltenia.

În răspuns, oficialii Romgaz arată că, spre deosebire de anul 2018, când piaţa de gaze era complet liberalizată la producătorii interni, prin OUG 118/2018 şi OUG 19/2019, o cantitate semnificativă din producţia de gaze a companiei va fi vândută la preţ plafonat în acest an.

Citește și: ANRE - România a importat gaze cu 37% mai scumpe

"Ponderea gazelor livrate de Romgaz pentru consum casnic şi PET (producători de energie termică - n.r.) la preţ reglementat reprezintă 30% din producţia totală (extrasă) estimată pentru cele opt luni rămase", potrivit documentului citat.

Totodată, Romgaz precizează că veniturile din livrările de energie electrică în 2020 şi 2021 sunt superioare celor din 2019. "Veniturile de energie electrică reprezintă circa 5% din veniturile de exploatare (în anul 2019), iar în anii 2020 şi 2021 ponderea acestora creşte la 8%. Intrarea în funcţiune a centralei noi în trimestrul întâi din 2020 presupune o perioadă de probe tehnice, perioadă în care nu va funcţiona la capacitate maximă", se mai arată în răspunsul Romgaz.

Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 899 milioane de lei, în scădere cu 34% faţă de cel realizat în 2018. Statul român deţine, prin Ministerul Energiei, 70% din acţiunile Romgaz, restul fiind tranzacţionate la bursă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel