Royal Mail acceptă să fie cumpărată pentru 4,2 miliarde euro

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Royal Mail / FOTO: Unsplash
Royal Mail / FOTO: Unsplash
Poșta britanică se confruntă de mari dificultăți financiare. O situație care nu durează de ieri, de azi.

Consiliul de administrație al International Distributions Services (IDS), compania-mamă a operatorului poștal din Marea Britanie, Royal Mail, a anunțat miercuri, că a acceptat oferta fermă de cumpărare de 3,6 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde de euro) propusă de miliardarul ceh Daniel Kretinsky.

Consiliul de administrație al IDS și cel al EP Corporate Group, compania omului de afaceri, care deține deja 27,6% din compania britanică, „au ajuns la un acord cu privire la termenii și condițiile unei oferte” de 370 de pence pe acțiune, potrivit unui comunicat de presă. publicat pe site-ul Bursei de Valori din Londra. Această preluare a IDS trebuie totuși validată de acționarii săi.

Grupul a declarat la mijlocul lunii mai că este înclinat să accepte această ofertă, a doua, de altfel. O primă propunere de numai 3 miliarde de lire sterline, înaintată pe 9 aprilie, a fost considerată subevaluată și respinsă, dar pățrile au stabilit, totuși, că discuțiile trebuie meargă mai departe, ”într-un mod constructiv”, pentru a se ajunge la o soluție convenabilă tututor. 

Oferta miliardarului ceh a stârnit controverse în clasa politică britanică. Disputele au fost atât de aprinse, încât Partidul Laburist, considerat favorit în alegerile din 4 iulie, i-a trimis o scrisoare lui Daniel Kretinsky pentru a-i cere „garanții” că Royal Mail rămâne cu domiciul în Regatul Unit, că taxele pe care le va plăti în Marea Britanie, unde va continua să dețină și sediul central. 

Promisiunile miliardarului

„Royal Mail face parte din structurile Marii Britanii de sute de ani. Grupul EP are cel mai mare respect pentru istoria și tradiția Royal Mail și știu că deținerea acestei companii va avea responsabilități enorme”, a asigurat Daniel Kretinsky, citat în comunicatul de presă publicat miercuri. În propunerea sa, el s-a angajat să mențină un preț unic pentru tot Regatul Unit, să livreze scrisori de primă clasă șase zile pe săptămână, să protejeze marca „Royal Mail” și să mențină sediul companiei în țară. 

Dar „piața IDS evoluează rapid, iar procesul de transformare a companiei trebuie accelerat, trebuie investiții în modernizare pentru a ține pasul cu concurența”, a adăugat Daniel Kretinsky. „IDS are potențialul de a deveni lider internațional în logistică”, a argumentat Keith Williams, președintele Consiliului de Administrație al IDS, citat în comunicatul de presă. „Oferta lui EP este corectă și rezonabilă”, spune el.

Royal Mail, o fostă grupare publică ale cărei origini datează de peste 500 de ani, privatizat în 2013, a avut de suferit în ultimii ani din cauza scăderii volumului de colete ce urmează a fi livrate, a eșecurilor grave în distribuția corespondenței și a unei greve pentru salarii. Grupul a anunțat vineri că a revenit la profituri anuale, după o pierdere puternică în anul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel