"Testul DA-ASAT din Rusia oferă încă un exemplu potrivit căruia amenințările la adresa sistemelor spațiale din SUA și ale aliaților sunt reale, serioase și în continuă creștere", a declarat șeful SPACECOM, generalul Jay Raymond, într-un comunicat. "Statele Unite sunt gata și angajate să descurajeze agresiunea și să apere națiunea, aliații noștri și interesele SUA de actele ostile în spațiu."
Comandamentul, care gestionează zilnic operațiuni militare spațiale ofensive și defensive, nu a spus unde a fost îndreptată arma ASAT, notează airforcemag.com.
„Acest test este o dovadă suplimentară a susținerii ipocrite a Rusiei de propunerile de control al armelor spațiale exterioare, concepute pentru a restricționa capabilitățile Statelor Unite, fără a avea clar intenția de a opri programele lor de arme de spațiu”, a mai spus generalul Raymond.
SPACECOM a declarat că rachetele Rusiei pot distruge sateliții pe orbita joasă a Pământului, care se ajunge până la 1.931 km deasupra Pământului. Armele cu ascensiune directă încearcă „să lovească un satelit folosind o traiectorie care intersectează satelitul țintă fără a plasa interceptorul pe orbită”, spun specialiștii Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Rachete balistice și interceptoare de apărare împotriva rachetelor pot fi utilizate ca arme ASAT cu ascensiune directă.
Citește și: Rusia a oprit jocurile războiului de la porțile NATO pentru un altfel de luptă
Demonstrația Rusiei potrivit căreia poate avaria sateliții de pe orbita joasă a Pământului vine în condițiile în care Statele Unite planifică investiții majore în acea zonă a spațiului. LEO găzduiește deja sateliți de teledetecție și de cercetare științifică, potrivit Centrului Național de Informații Aeriene și Spațiale și este locul în care sectoarele guvernamentale și comerciale doresc să găzduiască un număr vast sateliți de comunicații low-cost dar nu numai, în următoarele decenii.
Americanii sunt de părere că activitățile din spațiu ale Rusiei adesea seamănă îndeaproape cu programele ASAT din epoca sovietică, ceea ce sugerează că țara a beneficiat de zeci de ani de cercetări în domeniul armelor ASAT efectuate de Ministerul sovietic al Apărării.
Armata americană a raportat alte cazuri de activitate rusă suspectă pe orbită în acest an. Revista TIME a raportat pentru prima dată în februarie că doi sateliți ruși urmăreau un satelit al Oficiului Național de Recunoaștere, pe care Pentagonul l-a apreciat ca pe un act de agresiune, chiar dacă Moscova a spus că sistemele făceau parte dintr-un experiment intern pentru a vedea dacă un satelit „matrioska” s-ar putea separa în două pe orbită.
SPACECOM spune că acțiunea Rusiei în spațiu „ar fi interpretată ca iresponsabilă și potențial amenințătoare în orice alt domeniu.”
Anunțul testului DA-ASAT vine în aceeași zi în care un Su-35 rus a interceptat un avion american P-8A Poseidon care zbura în spațiul aerian internațional peste Marea Mediterană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...