Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Moneda a urcat cu până la 1,7%, la 55,44 pentru un dolar american, cel mai puternic nivel din iulie 2015, pe baza prețurilor de la Bursa de la Moscova, notează Bloomberg. Acest lucru a dus avansul său din acest an la 35%, un câștig de nivel mondial care a continuat nestingherit chiar și după ce factorii de decizie au redus rata de referință cu 1.050 de puncte de bază și au relaxat controalele de capital impuse ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Oficialii guvernamentali au apreciat revenirea ca fiind o dovadă că Rusia a trecut peste sancțiunile internaționale pentru invazia sa în Ucraina, dar sunt din ce în ce mai atenți la un avans care subminează competitivitatea exporturilor și finanțele bugetare ale națiunii.
Măsurile de relaxare ale Băncii Rusiei au avut un impact redus asupra impulsului rublei, care este determinată de restricțiile privind tranzacțiile în dolari și de cererea slabă pentru dolar, pe fondul prăbușirii importurilor națiunii.
Oficiali de la vârful guvernului și banca centrală au prezentat luni puncte de vedere opuse cu privire la o țintă pentru cursul de schimb al rublei. Prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că autoritățile au discutat despre un obiectiv stabilit pentru rublă și despre prioritizarea creșterii economice. Un curs "optim" este între 70 și 80 de ruble pentru un dolar, a spus el.
La câteva ore după apariția comentariilor lui Belousov, un bancher central de rang înalt a avertizat împotriva unei astfel de schimbări de politică.
"Dacă va fi pusă în aplicare, orice idee legată de țintirea cursului de schimb va duce în mod inevitabil la o scădere a eficacității și la pierderea suveranității politicii economice urmărite", a declarat viceguvernatorul Alexey Zabotkin în cadrul unei audieri parlamentare privind bugetul.
Fostul ministru de finanțe al lui Putin, Alexei Kudrin, a declarat că este puțin probabil ca Rusia să ia în considerare opțiunea de stabilire a țintelor. Potrivit analiștilor, autoritățile nu dispun de mijloacele necesare pentru a influența moneda rusă, chiar dacă ar dori acest lucru. Permiterea străinilor să vândă active ar putea slăbi rubla, dar ar fi imposibil din punct de vedere politic, potrivit lui Dmitri Polevoi, economist la Locko Bank JSC.
Blestemul veniturilor
Rubla a fost pe val de la invazia Rusiei în Ucraina.
Războiul a declanșat inițial o criză, trimițând moneda la un minim record de 121,5275 pentru un dolar la 10 martie, în timp ce SUA și Europa încercau să izoleze țara de sistemul financiar internațional. Însă, după ce Moscova a impus exportatorilor vânzări obligatorii de valută și a cerut unor cumpărători de produse energetice să plătească în ruble, moneda s-a întors și a înregistrat o creștere de 118%.
Deși acest lucru a ajutat Rusia să evite o criză valutară, a devenit o sursă de îngrijorare pentru banca centrală, deoarece a subminat veniturile din exporturi în termeni de monedă locală și a făcut ca bunurile țării să fie mai scumpe în străinătate. Banca a răspuns cu o serie de măsuri de relaxare.
Cu toate acestea, creșterile valutare au continuat, subliniind așteptările comercianților pentru o relaxare mai completă a controalelor de capital și pentru măsuri de relansare a cererii de consum și a creșterii economice.
Luni la ora 17:00, ora Moscovei, rubla se tranzacționa cu 1,2% mai sus, la 55,74 pe dolar.
Citește și: Lovitură DEVASTATOARE pentru oligarhii ruşi. Active de 12,5 miliarde de euro, îngheţate
Sancţiunile UE au dus la îngheţarea unor active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro.
Sancţiunile UE împotriva oligarhilor ruşi au dus la îngheţarea unor active în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand, confirmând o informaţie din ziarul german Die Welt, relatează DPA. Suma totală a activelor îngheţate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Wigand. Printre activele îngheţate se află iahturi de lux, proprietăţi, elicoptere şi opere de artă.
Suma totală nu include totuşi active îngheţate ale Băncii Centrale din Rusia. Surse din Comisie susţin că această creştere se datorează în primul rând faptului că mai multe active au fost depistate şi îngheţate în ultimele săptămâni, în special în Germania. De la izbucnirea războiului din Ucraina, UE a adoptat mai multe runde de sancţiuni care vizează economia rusă, sistemul financiar, banca centrală, oficiali guvernamentali de vârf, precum şi pe preşedintele Vladimir Putin şi cercul său restrâns.
Potrivit DPA, suma totală a activelor îngheţate nu a fost iniţial disponibilă. În aprilie, executivul UE a precizat că totalul activelor îngheţate este de circa 30 de miliarde de euro, dar un purtător de cuvânt a explicat că în această sumă sunt incluse şi activele Băncii Centrale vizate de sancţiuni. La sfârşitul lui mai, a fost furnizat un total al activelor îngheţate de aproape 10 miliarde de euro, care de asemenea nu includea activele Băncii Centrale. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...