Ruptura dintre Regatul Unit și UE i-a lăsat ”în pom” pe florarii britanici

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Florărie / FOTO: Freepik
Florărie / FOTO: Freepik
De Ziua Îndrăgostiților, afacerile florarilor vor crește, fără îndoială, dar ce se va întâmpla după aceea, când lucrurile vor reveni la normalul cotidian? 

Pentru că florarii britanici se tem că divorțul dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană  ar putea însemna costuri mai mari și întârzieri în asigurarea livrărilor. 

Giraffe Flowers, o florărie cu sediul în Manchester și care operează două magazine în centrul orașului, se așteaptă să vândă, miercuri, în jur de 7.000 de trandafiri.

Un buchet de trandafiri roșii se vinde astăzi cu 40 de lire (47 de euro), dar ar putea costa pesste 50 de lire până anul viitor, când numeroasele bariere vamale vor fi reintroduse pentru mărfurile care vin din Europa.

Din 31 ianuarie, comercianții de anumite produse de origine animală și vegetală, precum carnea refrigerată și congelată, ouăle, brânza și anumite flori tăiate, au fost obligați să prezinte autorităților britanice certificate fitosanitare. 

Iar normele de reglementare se vor înmulți. Așa cred patronii firmelor care vând marfă importantă din Uniunea Europeană. Două exemplu: din 30 aprilie vor începe controalele fizice, urmate, din 31 octombrie, de obligativitatea prezentării unor certificate de siguranță și securitate.

Anna Molicka, de la Giraffe Flowers, crede că, în aceste condiții, prețul florilor ar putea crește cu 20%. "Pe de altă parte, am mari dubii că punctele de frontieră sunt pregătite pentru aceste noi reguli, astfel că livrările ar putea întârzia mai multe zile. Ceea ce înseamnă că florile care ajung la noi în magazin nu vor mai fi la fel de proaspete cum sunt de obicei”, a explicat managerul. 

Sectorul olandez al exporturilor de flori s-a opus introducerii de controale la frontieră, dar guvernul britanic a promis că va face tot posibilul pentru a se asigura că introducerea acestor controale decurge fără probleme, spre disperarea firmelor britanice. 

După ce a părăsit piața unică a UE, în 2021, Marea Britanie a amânat deja de cinci ori punerea în aplicare a tuturor controalelor la frontiera privind produsele alimentare și produsele proaspete, de teamă că activitățile portuare vor fi date peste cap și de teama crizei costului vieții.

În schimb, UE a aplicat imediat regulile, ceea ce a dus la întârzieri în porturi în 2021 și a determinat unii exportatori britanici, cum ar fi producătorii de brânzeturi și fermierii de carne de vită premium, să nu mai vândă în UE. Anna Molicka deplânge creșterea formalităților vamale, considerând că „nu a fost nevoie de asta în ultimii 30 de ani și totul a funcționat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...


pixel