Rusia a produs primele doze de vaccin

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rușii scot vaccinuri pe bandă rulantă
Rușii scot vaccinuri pe bandă rulantă
Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat sâmbătă că au fost produse primele doze din vaccinul împotriva coronavirusului înregistrat în Rusia, transmite agenţia Interfax, citată de Reuters şi EFE.

''A fost produsă prima cantitate din vaccinul realizat de Centrul de Microbiologie şi Epidemiologie Gamalei al Ministerului Sănătăţii din Rusia'', afirmă acesta din urmă într-un comunicat.

Directorul Centrului Gamaleya, Alexandr Ginzburg, a declarat anterior că în decembrie sau ianuarie capacitatea de producţie a vaccinului rusesc va fi de circa cinci milioane de doze lunar, iar în decurs de un an va putea fi acoperit întregul necesar.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni, deşi faza a treia a testelor clinice urmează să se desfăşoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie privind eficacitatea şi siguranţa. Unii cercetători se tem că Rusia ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiectul vaccinului rusesc, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea 'Sputnik V', nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, şi începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie, imediat ce va fi încheiată faza a treia a testelor clinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel