Potrivit agenției, în Europa au fost trimise hărți care, conform informațiilor americane, arată desfășurarea de trupe și unități ale artileriei ruse în diferite locuri pentru o invazie rapidă și de mare amploare. Diplomații au fost informați cu privire la temerile SUA că Rusia analizează posibilitatea unui atac la începutul anului viitor, scrie Bloomberg.
Datele de informații americane trimise în Europa analizează un scenariu unui atac rusesc asupra Ucrainei prin Crimeea și Belarus, folosind aproximativ 100 de echipe tactice - adică aproximativ 100.000 de soldați, susține Bloomberg. Sursele sale descriu posibila invazie ca fiind o operațiune care ar urma să acopere o suprafață largă și de lungă durată.
Potrivit a doi interlocutori ai Bloomberg, aproximativ jumătate din grupările tactice sunt deja pe poziție, în cazul unei invazii, urmând să fie asigurat suport aerian. Aceleași surse citat de Bloomberg afirmă, de asemenea, că Rusia a anunțat mobilizarea a „zeci de mii” de rezerviști, ceea ce ar însemna o acțiune „fără precedent” de la prăbușirea URSS. Rusia nu a anunțat public mobilizarea rezerviștilor, a subliniat agenția.
Statele Unite nu declară că războiul dintre Rusia și Ucraina chiar va avea loc sau că Washingtonul este convins de seriozitatea intențiilor Moscovei, a precizat Bloomberg. Este posibil ca Moscova să nu fi luat încă decizia finală. Autoritățile ruse înțeleg că orice încercare de a ocupa cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei prin mijloace militare va întâmpina rezistență și va duce la noi sancțiuni occidentale care ar putea afecta în mod dramatic economia.
Citește și Bloomberg: Un singur glonț răzleț va arunca lumea în aer
Un înalt oficial al administrației americane a declarat pentru Bloomberg că Statele Unite sub conducerea lui Biden și-au exprimat dorința de a folosi diferite instrumente pentru a răspunde acțiunilor „dăunătoare” ale Rusiei. Casa Albă a refuzat alte comentarii.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin i-a cerut ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, să mențină cât mai mult timp posibil ”starea de tensiune” în Occident, care nu va avea, astfel, posibilitatea de a ”organiza vreun conflict la granițele noastre de vest, de care nu avem nevoie. Rusia nu are nevoie de așa conflicte”, a subliniat Putin, precizând că Rusia are nevoie din partea Occidentului de garanții cât mai ferme de securitate.
Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, că, de fapt, Occidentul este cel care comasează trupe și arme la granița Rusiei, ceea ce „nu este normal”. Între timp s-a aflat că SUA și Rusia fac pregătiri pentru o nouă întâlnire la nivel înalte dintre Joe Biden și Vladimir Putin. La Moscova se afirmă că o astfel de întrevedere, nu se știe încă sub ce format, ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...