Rusia are potențialul de a-și îmbunătăți poziția în clasamentele globale privind inteligența artificială (AI) până în 2030, în ciuda sancțiunilor occidentale, datorită dezvoltatorilor talentați și modelelor proprii de AI generativă, a declarat Alexander Vedyakhin, prim-vicepreședinte al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, într-un interviu pentru Reuters.
Sberbank conduce inițiativele de dezvoltare AI în Rusia, care se află în prezent pe locul 31 din 83 de țări în Indexul Global AI realizat de Tortoise Media, cu sediul în Marea Britanie. Clasamentul evaluează implementarea, inovația și investițiile în AI. Rusia este depășită nu doar de Statele Unite și China, ci și de colegii săi din BRICS, India și Brazilia.
„Sunt încrezător că Rusia poate îmbunătăți semnificativ poziția sa actuală în clasamentele internaționale până în 2030, prin dezvoltări proprii și reglementări favorabile în domeniul AI generativă,” a afirmat Vedyakhin.
El a subliniat că Rusia este cu 6 până la 9 luni în urmă față de liderii globali, Statele Unite și China, iar sancțiunile occidentale i-au limitat capacitatea de a-și dezvolta puterea de calcul.
„Sancțiunile au fost menite să limiteze puterea de calcul a Rusiei, dar încercăm să compensăm această lipsă cu ajutorul oamenilor noștri de știință și ingineri talentați,” a explicat Vedyakhin.
Rusia nu va concura cu Statele Unite și China în construirea de centre de date uriașe, ci se va concentra pe dezvoltarea unor modele inteligente de AI, similare cu Llama de la Meta. Modelele de AI generativă în limba rusă vor garanta suveranitatea tehnologică, a adăugat el.
„Cred că orice țară care se consideră independentă pe scena mondială ar trebui să aibă propriul său model lingvistic de mari dimensiuni,” a spus Vedyakhin, menționând că Rusia se numără printre cele zece țări care dezvoltă modele naționale de AI generativă.
Președintele Vladimir Putin a declarat pe 11 decembrie că Rusia va dezvolta AI împreună cu partenerii BRICS și alte țări, încercând să conteste dominația Statelor Unite în această tehnologie promițătoare a secolului XXI.
Vedyakhin a avertizat că reglementările excesive din China și Europa le-ar putea face să-și piardă avantajul în domeniul AI, și a exprimat speranța că guvernul rus va continua să susțină reglementările favorabile.
„Dacă acum privăm oamenii de știință și marile corporații de dreptul de a experimenta, vom opri dezvoltarea tehnologiei. De îndată ce apar interdicții, riscăm să pierdem cursa în domeniul inteligenței artificiale,” a spus el.
Deși mulți dezvoltatori AI au părăsit Rusia în ultimii ani, în special din cauza mobilizării pentru conflictul din Ucraina în 2022, Vedyakhin a menționat că unii dintre aceștia revin acum, atrași de oportunitățile din sectorul AI din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
Astăzi a fost programată o...
În perioada 13 decembrie 2024,...
Autoritatea Națională pentru...
Grupul energetic austriac OMV a...
Ministrul Economiei a transmis...
Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis cea mai mare...
Ministrul Finanțelor, Marcel...
Evoluţii financiare, 12...
Blocul National Sindical a...
Decizia va fi comunicată joi...
Astăzi, newsletter-ul nostru aduce în prim-plan cele mai...
Lista instalatorilor validați...
Aplicațiile Meta, inclusiv...
Administrația Națională „Apele...
Regimul președintelui Bashar...
Curs valutar BNR, 11 decembrie...
Rata anuală a inflaţiei a...
Armata britanică face în pas...